srijeda, 23. ožujka 2016.

BUREDŽIKE

Jedno veče, dosta kasno, sjetila sam se ovog finog jela kojeg odavno nisam pravila. Odluka je pala brzo. Mada je sutra radni dan, buredžike će biti iznenađenje.
Donose li godine nekakvu mirnoću, pa je i 5-6 sati sna dovoljno? Mobitel je u 6.00 samo tiho zvrcnuo i ja sam ga već čula. Tiho u kuhinju, prve jutarnje vijesti i brza priprema ovog specijaliteta počinje.
Od 600 grama glatkog brašna, a baš imam odlično za pite, začas sam potkuhala jufku. Fino sam ju pokrila nek malo odstoji.
U džezvu vodu, kašičicu šećera ...neka zavri..
Junetina koju sam sama mljela, prefina, tek blago prošarana, kao da je planirana za ovo jelo. Dovoljno je 500 gr. Na nju sam sitno isjeckala 3 srednje glavice luka, malo bibera, soli, malo ulja i sve dobro promiješala rukom.
Voda kuha. U džezvi je kafa. Stavim ju na plin, tako dobro zamiriše, pa prelijem...Polako čekam da se pjena diže do ruba...Malo ću promiješati, pa doliti do vrha..Neka se kafa slegne..
Na stolu stolnjak za pitu. Tijesto sam malo izradila, nauljila i neka odstoji.
Prva kafica izuzetno prija u rano jutro...Taj posebni miris koji opušta..
Polako sam podvlačila ruku pod jufku i razvlačila ju prema rubovima stola. U malom lončiću se otapa frtalj maslaca. Po tankom tijestu sam okolo, naokolo pomastila, a onda cijelom dužinom preklopila jufku do polovice stola. Učinila sam to i s druge strane, te dobila dvostruki sloj tankog tijesta.
Tada, uz novonastali rub, slažem male hrpice fila. Neka ih je jednak broj s obje strane jufke.
Pomoću stolnjaka, srolam pitu jednu prema drugoj dok se ne dodirnu. Tada rukom označavam gdje treba prerezati. Svaki buredžik zadržaće svoj dio fila. Dvije i dvije režem i prenosim na tepsiju. Pomastim ju hladnim maslacem, onako iz ruke, pa se pita neće zalijepiti.
Rerna je vrela, na 200 C. Tih 30 minuta, dok se peku, uživaću u jutarnjoj kafi.
U onom istom lončiću, u kojem je bio maslac, dodajem još komadić, pa zagrijavam 2 dcl vode. Reš pečene buredžike polijem tim zaljevom i vratim u ugašenu rernu još 5 minuta.
Na daščici sam sitno isjeckala 4 čena češnjaka. Dodala sam im 5 dcl vrhnja i 5 dcl jogurta.
Time prelijem vruće buredžike.
Ostala je još jedna šoljica kafe. Gledam na sat, tek je 8...Dan može početi..
Poslije podne stižu telefonski pozivi...Kakvo je ono iznenađenje u rerni??? Je li fino? Odlično!!!
Ako se odlučite na pripremu....nećete se pokajati...U slast vam bilo!










Nema komentara:

Objavi komentar