ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

GRAH - SALATA

Grah ovako, onako, svakako...volim i gotovo!
Kažu-grah je sirotinjska hrana! E, pa nije! kraljevska je!
Odrasle na ovom povrću generacije i generacije pravih ljudi!
Danas ga pravim po drukčijem receptu od onih prijašnjih..
Za salatu koristim najčešće grah iz konzerve. Zrna su cijela, što je vrlo važno za pripremu.
Dodatke biram po želji. Onaj temeljni kaže da se ocijeđenom grahu doda crveni luk, izrezan na listiće. Meni odgovara ako ćemo salatu pojesti odmah, ali ako će stajati, takva salata primi prejak miris luka. Zato ga zamijenim sitno sjeckanim češnjakom.
Dalje dodajem šta imam, komadiće svježe paprike, sitno sjeckani peršun...Ponekad skuham slanutka i umiješam. Pustiti mašti na volju..Zato je u ovoj na trakice izrezana pečena rog paprika.. Kakav je samo okus dala...Famozan...Za onih jesenskih dana, ispekla sam ih i zaledila za ovakva i slična jela..
Od začina je vrlo važan biber i bućino ulje. Ako ga nemam, dodam maslinovo.
Volim ovakvu hranu spremiti u staklene posude. Dobro zatvorena, u frižideru može stajati par dana.
Uz pečenu piletinu odličan obrok!
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar