srijeda, 9. ožujka 2016.

JAPRAK S BLITVOM

Ovo je jedno od onih jela koja zovem sitnim vezom. Prave se sa puno strpljenja, a pokretač mora biti ljubav prema dolmama ovakve vrste.
Kad god imamo za ručak japrak s blitvom, ostataka nema...Kruhom se pokupi sav saft iz šerpe.
Priprema počinje kupovinom mlade blitve. Neka je to ona tankih listova, bez širokih zadebljanja kroz sredinu. Biram mladu blitvu, veličine dlana. Operem ju i odstranim peteljke.
Na malo masla ili ulja izdinstam glavicu luka. Dodam oko 300 gr mljevene junetine, pa polako posolim, pobiberim, i miješam dok meso ne omekša. Tada mu dodam malu šoljicu riže i uz podlijevanje nastavim dinstati nadjev.
Usporedo u veću posudu nalijem vodu i pustim da prokuha. Posolim. Listove blitve prelijem kipućom vodom i odmah procijedim. Nalijem ledenu vodu i polako ih odvojim jedan od drugog. Na ovaj način, zadržaće svoju zelenu boju. Teško je odrediti koliko je blitve dovoljno, ali obično kupim oko 500 gr.
Tada pažljivo savijem malene sarmice. Veličine su jednog zalogaja. Složim ih u širu šerpu, podlijem vodom dok se ne potope i dodam komadić maslaca. Neka je veličine kocke šećera. Po svemu pospem malo suhog začina. Na sarmice spustim mali tanjurić, tako da je po njima položen, a cijelu šerpu pokrijem poklopcem.
Japrak se mora kuhati na najtišoj vatri oko 20-tak minuta. Za pričin, kako nazivamo jedan vid hladne zaprške, u malo vode umiješam  malu kašiku brašna, malo crvene začinske paprike i dobro izmiješam, kako ne bi bilo grudica. U to dodam vrhnja, pa prelijem preko sarmica. Lagano protresem šerpu i naginjem ju na sve strane kako bi se ravnomijerno zgusnuo saft. Neka vrijucka još 5 minuta i to je to!
Japrak od blitve poslužujem preliven ovim finim umakom, sa malo vrhnja. Obično je bez ikakvih priloga. Komad domaćeg kruha, biće sasvim dovoljan. Ovo je ona hrana za koju pravila bontona dopuštaju male iznimke, pa je okus savršen tek kad se komadićem kruha umače i sa tanjura pokupi svaki trag ovog finog jela.
Neka vam je u slast i u zdravlje!



1 komentar:

  1. mmm... podsetila si me da će uskoro mlado zelje, pa ovako isto samo umesto blitve zelje... tačno ne ostane ni kap u šerpi

    OdgovoriIzbriši