utorak, 29. ožujka 2016.

KRUH KAO PECIVO

I tako sam planirala kojim redom ću koje jelo početi praviti. Nešto začinjeno čekalo, nešto se dinstalo, zemljane posude krčakale u rerni, a kvasac kvasao nasred brašna u zdjeli.
Nema šanse da uz poseban ručak, ne bude i poseban kruh. Zamislila sam ga u malim komadima, da je svaki za sebe jedna porcija. Bez recepta, sve od oka.
Nabujao kvasac sa malo šećera i mlijeka. Jednom sam rukom dodavala namirnice i držala zdjelu, a drugom mijesila. Pa..par jaja, malo rastopljenog maslaca, kašika soli, pa po svemu toplog mlijeka. Dodavala okolno brašno tijestu dok se sve ne poveza u fino, elastično tijesto.
U vrućoj je kuhinji začas podignulo poklopac, došavši do ruba zdjele. Tada ga mokrom rukom, opet premijesim i pustim da još jednom nadođe.
Na stolnjaku oblikujem u valjak, pa oštrim nožem režem trokutove. I njih ostavim da malo odstoje. Premažem ih pred samo pečenje sa razmućenim jajetom.
Na 200 C, 30 minuta, a kad je pečeno, odmah u platnenu vrećicu.
Smijemo se, pričamo. Nutkam ih jelom..Pružaju se ruke, uzimaju kruščiće..Punim košaricu nekoliko puta..
Ima nešto u hrani što dobro druženje učini još boljim. Potvrdilo vrijeme!
U slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar