nedjelja, 13. ožujka 2016.

SEVDIDŽAN BAKLAVA


Gledam ima li emocija pri spomenu naziva ovog kolača!
Jer, šta je sevdidžan? Šta je sevdah i sevdisanje?
Čitala sam kako kroz tekstove pjesama, opisuju taj istančani doživljaj emocija, iščekivanja i nadanja, tananih osjećaja čiste ljubavi. Spoj je to tuge što voljena osoba nije tu i sreće što takva, jedinstvena, postoji.
Riječi su uvijek samo dio opisa. Više govore uzdasi i šutnja.
Sevdahu je kolijevka vrijeme, u kojem dvoje ljudi, povezanih ljubavlju, nisu smjeli niti da se dodirnu. Nisu smjeli javno niti da se pogledaju. U nadi da će nekad biti zajedno, sevdisali...
Od tih skrivenih pogleda, stvorena je legenda.
Živimo li sevdah danas u svojim emocijama ?
Osjećamo li čistoću prave ljubavi? Je li nam sudbina podarila da voljenu osobu imamo kraj sebe čitav svoj život?
Zato je meni, sve što sevdah ima u svom nazivu, vrlo posebno. Posebni su i ljudi koji to razumiju.
U jednom tekstu nađoh citat dječaka, koji na pitanje šta je sevdah odgovara-
,,TO JE ONO KAD BABO PJEVA I PLAČE!,,
Nekako mi sve rečeno ovim...
Ali...vratimo se kuhanju..
Sevdidžan baklavu sam pravila s posebnom pažnjom. Pripremila sam 250 gr kupovnih kora. Izrezala ih prema veličini tepsije na 40-25 cm.
Izmiksala sam 6 žumanaca sa 250 gr šećera. Tome sam dodala 250 gr glatkog brašna sa pola praška za pecivo, 250 gr mljevenih oraha, 200 gr otopljenog maslaca, pa rukom umiješala snijeg od 6 bjelanaca.
Na dno tepsije sam složila 4 kore. Prve tri sam tanko premazala maslacem.
Biskvitno tijesto, koje je dosta gusto, rasporedila sam po korama, pa po njemu složila sljedeće 4, na isti način.
Oštrim reckavim nožem, izrezala sam kocke samo po gornjem sloju jufki.Sve sam prelila ostatkom masnoće.
Preko cijelog kolača sam stavila jednu koru. Ona će spriječiti zavrtanje krajeva, ali i pomoći da tanki sloj kora ne bude presušen.
U rernu, na 180C, 50 minuta.
Skuhala sam agdu od 6 dcl šećera i 12 dcl vode. Dovoljno je ukuhavati 15 minuta na laganoj vatri. Po želji dodati sok od 1 limuna.
Rashlađenom agdom, pažljivo preliti vruć kolač.
Sutradan, kao ja jučer, pustiti kakvu pravu sevdalinku, malo pojačati... izrezati kolač i uživati u slasti ..
Sretan je onaj koji osjeća!
U sevdahu i u slast vam bilo!









1 komentar:

  1. Hvala vam na receptu i na uvodnom tekstu uzivala sam. Moja mama je pravila ovu baklavu i vrati me u djetinjstvo.

    OdgovoriIzbriši