U raznim varijantama, ovo tijesto posebno mi drago.
Već sam objavljivala štrudle od lješnjaka, višanja i oraha. Ovaj put, novi nadjevi.
Prhko tijesto se priprema od 250 gr glatkog brašna, 250 gr oštrog, 1 praška za pecivo, jednog naribanog hladnog maslaca, 3 kašike vrhnja, 150 gr šećera i 4 žumanjca.
Brzo ga zamijesim, obložim plastičnom folijom i ostavim u frižider. Ovaj dio postupka je posebno važan.
Za prvi fil izmiksam 2 bjelanka u čvrsti snijeg. Dodam mu naribanu koricu jednog limuna i 100 gr šećera. Na 200 gr maka naribam jednu jabuku, izmiješam, pa polako rukom dodam bjelanca.
Za ovaj nadjev ne treba apsolutno ništa više.
Za drugi fil izmiksam 2 žumanjca i dodam im 500 gr svježeg sira. Neka je malo ocijeđen. Umiješam 100 gr šećera, naribanu limunovu koricu, 2-3 kašike griza, pa rukom dodam snijeg od bjelanaca.
Za treći fil sam 3 dcl mlijeka zagrijala do vrenja i prelila preko 200 gr oraha. Dodala sam 100 gr
šećera i 3 kašike mljevenog keksa.
Tijesto izvadim iz frižidera i razvagam na tri jednaka dijela. Svaki ima oko 400 gr.
Papir za pečenje pospem oštrim brašnom i tanko ga razvaljam. Oblikujem pravokutnik. Namažem nadjev tako da po par cm ruba ostane suho. Preklopim tijesto s bočnih strana preko fila, da ne curi i srolam šrtudlu. Najprije polako rukama, a onda podižući papir za pečenje.
Prebacim ju na usku modlu eličine 30-15 cm. Svaku malo izbockam vilicom.
Dok oblikujem kolač, rerna se grije na 200 C. Prvih 10 minuta pečem na toj temperaturi. Sve tri modle stanu jedna uz drugu u rernu. Tada smanjim na 180C, izvadim štrudle i namažem ih jajetom. Nakon 30 minuta su gotove.
Pečene ih pospem šećerom u prahu.
Ovaj put su gornje korice pucale, ali okusu i uživanju u finom desertu to ni najmanje nije smetalo...
Ovaj put su gornje korice pucale, ali okusu i uživanju u finom desertu to ni najmanje nije smetalo...
Danas, na stolu kao tri sasvim različita kolača.
,,Zašto vam je sad ta od sira najfinija?? Šta fali ovoj s makom?? Od svake po malo, susjedima...,,
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Selma, ovo je savršeno!
OdgovoriIzbriši