Radnim danima, variva na šporetu. Kako ko dođe, tako zagrabi kutlačom, odreže kruha i jede sam. Nema puno priče. Svi navikli jesti sve, pa kuharici, u ovom slučaju-meni, posao olakšan. Pravim što god mi na pamet padne i nije mi teško.
Često prelistavam sve čemu je tematika kulinarstvo. Današnje aranžiranje hrane doseglo vrhunac. Namirnice čudesne, iz svih krajeva, pa ih kuhaju kao da oduvijek na našim prostorima uspijevaju.
Nešto mi stalno tu fali. Brate dragi, nigdje se ne spominje umješnost kuharice da od malo namirnica stvori zdrav obrok, da sa svojim znanjem, domaćinski raspolaže namirnicama i novcem koji je odvojen za hranu. Smeta mi to što se o financijskoj strani kulinarstva govori u strahu od srama! Baš od srama.
Nekad se u Bosni znalo reći da domaćica ,,od ničeg napravi jelo,,. Nije to, naravno nikad bilo od ničeg, ali je kreativnost bila vrlo zavidna.
Danas, kao da je riznica pred nama, pa grabimo šta nam srce poželi. A, nije! Samo se o tome šuti!
Ne treba šutiti!
Uloga domaćice ne mora biti pohvaljena od drugih. Pa, mi znamo koliko novaca uštedimo za neke druge svrhe baš ovim vrijednim rukama. To nam je na čast!
Dakle, čujte i počujte..domaćice itekako zarađuju i ...deder tamo odradite dio posla za njih....i skuhajte im kaficu...i donesite koju ružu...Ne čekajte 8 mart i rođendan!
Ali vratimo se pripremi hrane..
Često prelistavam sve čemu je tematika kulinarstvo. Današnje aranžiranje hrane doseglo vrhunac. Namirnice čudesne, iz svih krajeva, pa ih kuhaju kao da oduvijek na našim prostorima uspijevaju.
Nešto mi stalno tu fali. Brate dragi, nigdje se ne spominje umješnost kuharice da od malo namirnica stvori zdrav obrok, da sa svojim znanjem, domaćinski raspolaže namirnicama i novcem koji je odvojen za hranu. Smeta mi to što se o financijskoj strani kulinarstva govori u strahu od srama! Baš od srama.
Nekad se u Bosni znalo reći da domaćica ,,od ničeg napravi jelo,,. Nije to, naravno nikad bilo od ničeg, ali je kreativnost bila vrlo zavidna.
Danas, kao da je riznica pred nama, pa grabimo šta nam srce poželi. A, nije! Samo se o tome šuti!
Ne treba šutiti!
Uloga domaćice ne mora biti pohvaljena od drugih. Pa, mi znamo koliko novaca uštedimo za neke druge svrhe baš ovim vrijednim rukama. To nam je na čast!
Dakle, čujte i počujte..domaćice itekako zarađuju i ...deder tamo odradite dio posla za njih....i skuhajte im kaficu...i donesite koju ružu...Ne čekajte 8 mart i rođendan!
Ali vratimo se pripremi hrane..
U jednoj kuharici pronađoh recept pod nazivom ,,starinsko varivo od mahuna,, koji je isti onaj po kojem ih pravim oduvijek.
Valjda I jest starinsko.
Pravim ga sa junetinom izrezanom na kockice, samljevenom ili ovako s piletinom.
Rekla bih da je ovo temeljni recept, školski primjer I da po njemu ko god kuha, ima u tanjuru ukusno jelo.
Izdinstala sam glavicu luka. Na njega, 2 bataka i zabataka, otkoštena i bez kože, izrezana na kockice. Dok su se lagano dinstali, dodavala sam povrće: 2 mrkve na kolutiće, 1 papriku na kockice, malo bijelog luka. Po malo sam podlijevala tek da ne zagori dok meso ne omekša.
Nakon 15 min dodala sam 500 gr mahuna. Kako je mart, mahune su zaleđene. Na njih 3 srednja krompira izrezana na kocke. Opet po malo podlijevala. Kad je povrće omekšalo dodala sam soli, suhog začina, bibera, crvene paprike I malo paradajza iz konzerve.
U čaši sam izmiješala kašičicu brašna s malo vode I umiješala u varivo, šerpu malo protresla, pa dolila još vode do gustine koju želim. Neka kuha još 15 minuta I to je to.
Ovako sam ga jela kao dijete, ovako sam ga kuhala za svoju djecu, a i danas.
Stare recepte jednostavno zovem-dobri recepti!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Valjda I jest starinsko.
Pravim ga sa junetinom izrezanom na kockice, samljevenom ili ovako s piletinom.
Rekla bih da je ovo temeljni recept, školski primjer I da po njemu ko god kuha, ima u tanjuru ukusno jelo.
Izdinstala sam glavicu luka. Na njega, 2 bataka i zabataka, otkoštena i bez kože, izrezana na kockice. Dok su se lagano dinstali, dodavala sam povrće: 2 mrkve na kolutiće, 1 papriku na kockice, malo bijelog luka. Po malo sam podlijevala tek da ne zagori dok meso ne omekša.
Nakon 15 min dodala sam 500 gr mahuna. Kako je mart, mahune su zaleđene. Na njih 3 srednja krompira izrezana na kocke. Opet po malo podlijevala. Kad je povrće omekšalo dodala sam soli, suhog začina, bibera, crvene paprike I malo paradajza iz konzerve.
U čaši sam izmiješala kašičicu brašna s malo vode I umiješala u varivo, šerpu malo protresla, pa dolila još vode do gustine koju želim. Neka kuha još 15 minuta I to je to.
Ovako sam ga jela kao dijete, ovako sam ga kuhala za svoju djecu, a i danas.
Stare recepte jednostavno zovem-dobri recepti!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar