petak, 8. travnja 2016.

JUHA OD TELEĆIH KOSTIJU

U jednoj kulinarskoj grupi, davno, objavila sam detaljan recept po kojem se kuha juha. Uslijedio je ,, roman,, komentara koji su po svom sadržaju išli iz jedne u drugu krajnost.
Osnovna tema bila je ,,treba li recept za kuhanje juhe?,,
Po meni, za svako jelo treba recept. Nije svaka kafa dobro skuhana, svaki krompir dobro ispečen...Puno puta sam se oduševila nekom juhom koju su nam u gostima ponudili, ali sam puno puta požalila što sam ju nalila u tanjur. To je istina i gotovo.
Zato ne odustajem od opisa jednostavnih jela jer smatram da detalji koje u kulinarstvu vremenom usvojimo moraju biti podijeljeni. Tako svi učimo.
Rano je proljeće, pa u ovoj juhi još nema svih vrsta povrća. Uz glavicu luka, mrkvu, peršun list i korijen, celer...kasnije i paradjz...rado bih dodala pola korabe-kelerabe, list mladog kelja, pola svježe paprike. Da je luk domaći, ostavila bih zadnji sloj lupine jer on daje boju tekućini.
Teleće nogice, dio prsa i komad repa, bili su u paketu domaće teletine koju  ponekad imam priliku kupiti. U zagrebačkim mesnicama odavno nema tako finog mesa.
Namirnice sam prelila hladnom vodom, pa dodala par zrna bibera. Pustila sam da zakuha, a onda smanjila na najtišu vatru da samo treperi. To će juhi dati bistrinu. Nije dobro da se zamuti.
Na pola kuhanja, u malo tekućine, da ne promijeni boju, izvadim mrkvu. Ne volim da je prekuhana.
Kad se meso odvaja od kosti, izvadim ga na tanjur, a juhu pažljivo procijedim pazeći da talog ostane na dnu.
Meso otkostim, pa vratim, ili ostavim na tanjuru i tako serviram. Mrkvu u komadu ili narezanu vratim u juhu. Obično dodam Vegetu i sol jer mi oni daju najbolji okus, mada polako smanjujem sve kupovne dodatke. Najčešće, kao danas, juhu zakuham domaćom tjesteninom. Već sam objavila recept za ,,ribanu tjesteninu,,. Treba joj 5-7 minuta da se skuha. Naravno, zakuham samo onoliko juhe koliko je dovoljno za jedan ručak.Ostatak ohladim i spremim u frižider. Koliko god nemasna bila, na hladnoj tekućini će se odvojiti masnoća. Obavezno ju uklonim.
Kuckati šupljom kosti o praznu kašiku kako bi sadržaj moždine ispao. E, to me podsjeća na djetinjstvo!
U tanjur malo bibera, malo peršuna i uživati u divnom okusu.
Sretna sam što moji ukućani i gosti pitaju ima li juhe!
Ako se odlučite na pripremu, u slast vam bilo!




1 komentar:

  1. Ne znam gdje živite ali kazati kako u Zagrebu nema dobrog mesa je laž! P.s. Pišite hrvatskim jezikom ako živite u Hrvatskoj...

    OdgovoriIzbriši