subota, 16. travnja 2016.

JUNETINA S TIKVICAMA I PIRE KROMPIROM

Kombinaciju gustog variva od tikvica, sa pireom, usvojila sam u Zagrebu. Kad joj se doda dinstana junetina, za mene je to pun pogodak.
Jelo koje nije zahtjevno, napravim za nešto više od sat vremena.
Junetina od vrata je izuzetno mekana. Režem ju na  tanke komade koji su porcije. 
U šerpu nasjeckam par glavica luka, na njih stavim meso, pospem solju, suhim začinom i biberom, pa podlijem vodom da se potopi do pola. Pustim da lagano vrijucka, a meso okrećem svaki put kad pregledam treba li vode doliti. U tome je sva mudrost.  Ono masnoće što sadrži meso, sasvim je dovoljno za ovo jelo.Mekano, sočno meso...
U drugoj posudi skuham krompir izrezan na veće kocke. Gotov, procijedim, posolim, dodam malo maslaca i mlijeka, pa propasiram.
Tikvice naribam kao jabuke. Dodam ih na izdinstan luk, posolim, pobiberim i malo prodinstam. Tada pospem sa malo brašna, crvene začinske paprike i promiješam. Dolijevam mlijeko do željene gustoće. Malo mladog kopra, sitno nasjeckanog ..čisto za okus...i to je to!
,,Želi li neko pečenih rog paprika uz ručak??? Može!!!,,
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar