petak, 15. travnja 2016.

ŠTRUDLA OD PRHKOG TIJESTA S ROGAČEM

Izmiješali se nazivi za ista i slična jela, na ovim prostorima.
Zbunjuju  pite, štrudle, orahnjače,  makovnjače, ...U svakom kraju, drugo im značenje.
Sjetih se još jednog, kojim smo ovaj današnji kolač, zvali u našoj kući u Doboju.
Kao mnoge njemačke riječi, odlutala i ova daleko od kuće.
Germitajg!
Dizano ili prhko tijesto koje se mazalo nadjevom od oraha, maka, rogača...
Recept za tijesto sam objavljivala, ali ću ga ponoviti.
4 žumanjka, 150 gr šećera, nariban hladni maslac, 3 kašike vrhnja, 250 gr oštrog, 250 gr glatkog brašna, prašak za pecivo.
Tijesto umijesiti brzo. To je za maslac jako važno. Čak je preporuka miksati koliko god ide, pa brzo završiti vrhovima prstiju.
Obložiti ga plastičnom folijom i spremiti u frižider. Neka odstoji najmanje 1 sat.
Tada ga podijeliti na 3 dijela. Svaki će imati 400 gr. Obično pravim sa 3 različita fila.
Na 200 gr mljevenog rogača, dodam 100 gr  finog mljevenog keksa s maslacem. Obično je to Pettit, 100 gr šećera i kašiku pekmeza. Sve prelijem sa 3 dcl vrelog mlijeka.
Tijesto rastanjim na papiru za pečenje, pa po njemu namažem ohlađeni fil. Rubove ostavim suhe, te ih presavijem po nadjevu kako na krajevima ne bi curio.
Rernu ugrijem na 200 C, i štrudlu pečem 10 minuta. Tada ju izvadim, namažem umućenim jajetom, pa nastavim peći još 30 min na 180 C.
Po vrelom kolaču sitnog šećera u prahu....i samo čekati da se ohladi...
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!









2 komentara:

  1. molim za količinu maslaca u tijestu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja greška! Maslac pakiran od 250 gr, najčešća mjera u dućanima, pa ne naznačih da se o baš toj količini radi.
      Preporučujem recept.Prhko tijesto u raznim oblicima i s raznim filovima, uvijek se besprijekorno dobro pokaže.

      Izbriši