utorak, 19. travnja 2016.

PILAV S RIŽOM

Ovo je najobičniji recept za pilav. Okusom i izgledom zadovoljava sve što od ovog jela očekujem, pa ništa ne mijenjam. Običan, a izvrstan!
Piletinu izrežem na manje komade, posolim, pospem suhim začinom, malo pouljim, a to najčešće napravim dan prije, pa prepečem sa svih strana da dobije koricu. Tada dodam veliku glavicu luka i posudu upola poklopim. Ostavim na umjerenoj temperaturi oko 30 minuta. Luk postane potpuno proziran.
Omekšalo meso izvadim na tanjur, a na luk dodam rižu. Danas, na pola pileta, dovoljna je 1 velika šolja riže. Dodatno pospem suhim začinom i pobiberim.
Miješam ju da se fino obloži masnoćom od mesa, a onda podlijem vodom ili supom.. Obično na 1 mjeru riže, stavim 2.5 mjere tekućine. Pustim da kuha 5 minuta, pa rižu pretresem u posudu za pečenje. Po njoj rasporedim meso i dodatno malo podlijem.
Na temperaturi od 200 C, kratko zapečem.
Domaćica, ko domaćica, kad rerna radi, na drugom nivou uvijek još nešto peče...nekakav kruh, pogaču, pitu..nekakvu musaku za sutra..
Recept je od pokojne teta Irene Krdžalić, moje prve stanodavke. Vojvođanke od koje sam naučila puno neobičnih recepata. Svaki put, uz njena jela, vratim se u to vrijeme..,,Sarajevska 7, prema Usori, davne osamdesete...,,
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar