subota, 14. svibnja 2016.

BAZLAMAČA

Ovaj recept dolazi iz Sjeverne Hrvatske. Staro narodno jelo koje nosi naziv i kuruznjača, kukuruznjača, kukuruzna zlevka. U nekim receptima, dodaje joj se i svježi sir, pokoja kašika pekmeza, kad se tijesto izlije u tepsiju, onako nasumično.
Uz koji komad ovog kolača, dodati čašu mlijeka ili jogurta i eto dobrog obroka.
Pravi se jednostavno od namirnica koje su domaćinstva najčešće imala.
U veću zdjelu staviti 500 gr kukuruznog brašna, među prstima soli, 100 gr šećera, 15 gr suhog kvasca, pa zaliti sa litrom toplog mlijeka. Dobro izmiješati, poklopiti i....otići za poslom..
Nakon 2 sata, dodati 4 žumanjca, 100 gr nasjeckanih oraha i naribanu koricu limuna.
Namočiti 100 gr grožđica u vodu, dobro ih oprati, ocijediti i uvaljati u brašno. Tako neće pasti na dno tijesta.
Zagrijati rernu na 190 C. Tepsiju veličine 30x20 cm namazati hladnim maslacem, posuti s malo brašna.
Tada u smjesu, ručno umiješati snijeg od 4 bjelanca i grožđice, pa izliti u tepsiju i peći 30 min.
U zdjelici izmiješati 2 dcl kiselog vrhnja, 50 gr šećera i kašiku cimeta. Ja sam dodala i 1 dcl mlijeka.
Kolač premazati ovom gustom kremom, pa nastaviti peći još 15 min.
E, sad, kakav je to kolač? Tek je malo sladak. Nije presuh. Može se rezati u fine kocke i poslužiti kao užina ,,za ponijeti,,.
Sljedeći put, ovom ću receptu povećati količinu grožđica za još 100 gr. Možda dodam i neko drugo suho voće.
U svakom slučaju, svidio mi se..A, za večeru, bazlamača, naravno!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!










Nema komentara:

Objavi komentar