srijeda, 11. svibnja 2016.

PORILUK - PRASA SA SUHIM MESOM

Ručak za prohladne dane.
Nekad smo ovakva jela zvali zimskom hranom. Grijala su i činila sitim.
Prasa-poriluk-praziluk, meni posebno drago povrće. Imali smo ga u bašti. Mladi, tanko narezan za salatu. Onaj, malo deblji sa svježom junetinom, mljevenim mesom, sa rižom, krompirićem..na gusto, kašikom, svakako..
Ovdje, u Hrvatskoj, po nekim drukčijim receptima, jednako dobro pripremljen.
Za ovaj ručak, prasu sam očistila, nerezala na kolutove širine 0.5 cm, pa kratko blanširala i prolila vodu. Blanširanje nije potrebno ako je prasa dobro izmrzla, što se ove zime, nije desilo.
Na vrlo malo ulja, udinstala sam glavicu luka i na nju dodala kockice mrkve i komade suhih rebara. Ako je suho meso domaće, obavezno ga kratko prokuham.
Po malo sam podlijevala toplom vodom i kuhala da omekšaju.
Po rebrima kocke krompira i obarenu prasu. Voli biber, pa ga uvijek stavim. Na tihoj vatri neka vrijucka. Ubrzo po svemu šoljicu riže. Ponekad ju zamijenim ječmom-rićetom.
Intenzivnom okusu prase i suhog mesa, balans je krompir i riža.
Za neke hladne dane, gusto varivo, itekako prija.
Odlučite li se za pripremu, u slast vam bilo!










Nema komentara:

Objavi komentar