srijeda, 11. svibnja 2016.

PEČENA PASTRMKA - PASTRVA

Sjetim se jedne ljetne večeri u Lici. Dođe mužev rođak, izbroji nas prisutne, pa siđe pedesetak metara do rječice i ulovi začas svakom jednu pastrmku za večeru.
Jednom se desilo, puno se puta spomenulo. Čista rijeka, puna ribe i rakova. Iskonska lička ljepota.
Ova je pastrmka kupovna. Svejedno fino zamirisao lagani ručak.
Fino sam ih očistila, pazeći da takni sloj krvi uz kičmu uklonim. U vidu je tanke crte. Napunila sam svaku ribu mješavinom domaćeg maslinova ulja, sitno isjeckanog bijelog luka i peršunova lista.
Mladi sam krompir ogulila, prepolovila, pa samo upola skuhala.
Na tepsiju ribe, oko njih krompiriće, a po njima ostatak nadjeva.
Rernu na najjače, pa 20 minuta peći bez otvaranja. Ribu peći, ali nikad prepeći!
U čaše dobrog crnog vina, domaćeg i uživati u odličnom ručku.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!










1 komentar: