nedjelja, 29. svibnja 2016.

BEGOVA ČORBA

Za ovu čorbu, bilo bi jako dobro imati pomagača. Trebao bi to biti neko ko će fino sve isjeckati, pedantno, sitno, bez zabušavanja..
Begova čorba, kako joj i ime kaže, obogaćena svim i svačim, može se poslužiti i uz svečani ručak.
Danas sam u 2 litre vode skuhala 2 bataka i 1 zabatak. Juhicu sam začinila solju i suhim začinom.
Skuhano meso, rukom se odvoji od kosti i istrga u male komadiće.
U drugoj posudi, na malo maslaca izdinstala sam sitno isjeckani luk, 2 mrkve, 1 peršun korijen, komad celera, malo kelerabe-korabe, pola male tikvice, 1 krompir, šaku sitno isjeckanih mahuna, šaku graška, šaku sjeckanih šampinjona, list peršuna i celera, čak i mali komadić mladog kupusa.
Posebno sam stavila malo vode i kašiku octa da prokuha. U njoj sam 3 minute kuhala  5o grama bamije. Polako ju skinula sa konca i svaku prerezala na pola.
Omekšalo povrće, zalila sam procijeđenom juhom i dodala mu meso i bamiju.
U malo vode sam izmiješala kašiku brašna, pa zakuhala u begovu čorbu.Od začina tek malo soli, bibera, suhog začina i malo muškatnog oraščića.
Tad sam umiješala smjesu od jedne kašike vrhnja i jednog žumanjka. Čim proključa, gotova je.
Begova čorba može biti i samostalni obrok!
Ljeti, pripremim kombinaciju ovog povrća u zamrzivač, baš za begovu čorbu. Sve usitnim u sjeckalici i spremim u male vrećice.
Je li i vama asocijacija na bega,... Bali-bega...?? Možda je i ova čorba iz tog vremena..Ko će znati!!!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar