Begova čorba, kako joj i ime kaže, obogaćena svim i svačim, može se poslužiti i uz svečani ručak.
Danas sam u 2 litre vode skuhala 2 bataka i 1 zabatak. Juhicu sam začinila solju i suhim začinom.
Skuhano meso, rukom se odvoji od kosti i istrga u male komadiće.
U drugoj posudi, na malo maslaca izdinstala sam sitno isjeckani luk, 2 mrkve, 1 peršun korijen, komad celera, malo kelerabe-korabe, pola male tikvice, 1 krompir, šaku sitno isjeckanih mahuna, šaku graška, šaku sjeckanih šampinjona, list peršuna i celera, čak i mali komadić mladog kupusa.
Posebno sam stavila malo vode i kašiku octa da prokuha. U njoj sam 3 minute kuhala 5o grama bamije. Polako ju skinula sa konca i svaku prerezala na pola.
Omekšalo povrće, zalila sam procijeđenom juhom i dodala mu meso i bamiju.
U malo vode sam izmiješala kašiku brašna, pa zakuhala u begovu čorbu.Od začina tek malo soli, bibera, suhog začina i malo muškatnog oraščića.
Tad sam umiješala smjesu od jedne kašike vrhnja i jednog žumanjka. Čim proključa, gotova je.
Begova čorba može biti i samostalni obrok!
Ljeti, pripremim kombinaciju ovog povrća u zamrzivač, baš za begovu čorbu. Sve usitnim u sjeckalici i spremim u male vrećice.
Je li i vama asocijacija na bega,... Bali-bega...?? Možda je i ova čorba iz tog vremena..Ko će znati!!!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar