Pod ovim nazivom ih imam zapisane u svom rokovniku. Danas, margarin maksimalno zamjenjujem maslacem.
Recept ispisan na papiru, kako ga odavno više ne pišem. Papir podsjeti i na nešto drugo, na učestalost konzumiranja određenog jela, na neka mala veselja i pljeskanje ručica kad bi puni plehovi kifli došli na stol..na usta umazana pekmezom i kakvom čokoladom.. na to da i kiflice idu u školu..prijateljima..susjedima.....
Ove kiflice se prave na jednostavniji način. Brži!
U 500 ml tople vode, stavim kašiku šećera i jednu germu od 40 gr. Naspem malo brašna, od ukupno 1 kg. Čim germa zapjeni, dodam kašiku soli i pola istopljenog maslaca. Mijesim tijesto sa ostatkom brašna. Ostane ga tek oko 100 gr. Njime pospem stolnjak i čim tijesto udupla zapreminu, podijelim ga na 3 dijela i dobro premijesim.
Razvaljam svaki dio na veličinu tanjura i na 2, nasumično poredam komadiće maslaca. Jedan maleni komadić ostavim za premazivanje pečenih kifli.
Tada, tijesta stavim jedno na drugo. Gornje neka je suho. Razvaljam maksimalno. Ovakvo se tijesto da razvaljati na cijeli stol. Režem na 4-8-16...i dalje koliko god želim. Bez punjenja, motam od šireg ka užem kraju.
Neka još malo odstoje pod čistom krpom.Obično je dovoljno dok se rerna ne ugrije na 200 C. Tada svaku kiflicu premažem žumanjcem. Pečem 20 minuta.
Gotove ,,pređem,, komadićem preostalog maslaca.
Dvije najveće tepsije kiflica, dovoljne su za puno paketića u zamrzivaču....danas kad smo sami...ali i da ih odnesu moje dvije polovice srca..koje sad imaju svoje kuće..
Kad nema kruha..spas!
Ako se odlučite za brži način pripreme lisnatih kifli..preporučujem!
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar