Dijete gleda svoj majku od prvog dana. Čuje joj boju glasa, osjeća dodir.
Od onog osjećaja iz tijela, ispod srca, do onog iz naručja.
Dijete sluša svoju majku dok ga uči koracima. Kad padne, najprije u nju pogleda. Od onoga što na njenom licu vidi, ovisi hoće li zaplakati ili jednostavno ustati.
Dijete uči od svoje majke, kad prvi put samo izađe iz kuće. Usmjeren, ojačan!
Od nje ovisi hoće li ići podignute ili pognute glave.
Kad jednog dana ode za svojim životom, ono što mu damo biće temelj njegove osobnosti.
Jučer gledam sinove, dvije polovice moga srca. Ljudi odrasli, još moja djeca.
Je li bilo teško?
I za sve ima riječi, samo za to nema. Tu se šuti, pusti onoj toplini roditeljske ljubavi da me preplavi i prelista toliko slika iz života, živih kao da se sad preda mnom događaju.
Kad odrasli ljudi uzvraćaju pažnju roditelju...
Zahvaliti se životu ...
....ali idemo kuhati...
Juneće šnicle u umaku od vina, recept je po kojem pravim šnicle za par dana. Drugi prilog-drugo jelo!
Zato kilogram junećeg buta narežem na šnicle. Uvaljam svaku u prezlu, pa na dasku jednu po jednu, na svaku prozirnu foliju, da sok ne preska okolo...i fino istanjiti, s jedne i druge strane. Utisne se prezla u meso.
Tada, na malo ulja prepečem, čisto da zamirišu i odmah vadim na tanjur. Kad sve prepečem, nalijem malo ulja, na dno duboke šerpe, pa složim šnicle u redove. Između svakog na listove narezani crveni luk. Na kilogram mesa, 2 velike glavice. Po malo solim i biberim, među prstima malo i crvene paprike. Uključim na najtišu vatru.
Zalijem sa 2 dcl bijelog vina. Na ovom vinu, koje dodajemo u hranu, ne treba škrtariti. Ono koje je fino za piti, najbolje je i za kuhanje. Nakon 15-tak minuta, podlijem vodom dok šnicle ne potopi.
Lagano se krčka. Miriše na sve strane. Šerpu tek po malo protresem...
Kad omekšaju, luka nestane, saft se zgusne..
Divota!
Ako se odlučite za pripremu, ovo će sigurno postati i vaš recept.
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar