srijeda, 1. lipnja 2016.

PILETINA U UMAKU OD LIMUNA

Za ovaj ručak nije potrebno puno vremena. Okusom moja muška ekipa prezadovoljna.
Pohvale pljušte...,,a meni drago,,....
Priprema počinje veče prije. Piletinu, u ovom slučaju 8 zabataka, očistila od kože i oprala. Za začinjavanje izmiješam veliku kašiku senfa, 3 kašike ulja, kašičicu soli, malo bibera i malo suhog začina. Ovim dobro ,,istrljam,, meso i odmah ga složim u tepsiju u kojoj će se peći. Foliju gore...i u frižider.
U rano jutro, oko 6 sati, tepsiju onako s folijom, bez dodavanja masnoće, stavim u rernu i uključim na 200 C.
Tada, peglanje veša po jeftinoj struji. 
Za pola sata skinem foliju, kutlačicom pokupim sav saft koji je meso pustilo, dodam malo šampinjona i tepsiju  vratim na pečenje.
Dok muž kuha kaficu, i vješa oprani veš na štrik, ja onom umaku od mesa dodam sok od pola limuna i 3 kašike masnijeg vrhnja. 
Meso je već rumeno. Prelijem ga umakom i vratim još 10 minuta u rernu. 
Zadržaće toplinu do ručka.
A za prilog...paše sve...
Ovaj put 2 šolje za čaj riže, 5 šolja za čaj pilećeg temeljca, kašika suhog začina i kašičica kurkume. Sve hladno spojim i pustim da zakuha. Tada promiješam i smanjim.
Kad je riža okolo mekana, a unutra malo tvrda, gotova je..
Toliko brzo pripremljen ručak, da nemam osjećaj niti da sam kuhala.
Uživamo u jutarnjoj kafici..
Ubrzo, stan je prazan. Svako za svojim obavezama. Ipak, lijepo je znati da je u rerni gotov ručak, košulje, glatke kao papir, popeglane na vješalicama, veš na vjetru na štriku.....
Preporučujem ovaj recept i nek vam je u slast!











3 komentara:

  1. eksra ideja .. moraću probati .. sviđa mi se .. Svako za svojim obavezama. Ipak, lijepo je znati da je u rerni gotov ručak, košulje, glatke kao papir, popeglane na vješalicama, veš na vjetru na štriku.....

    ;))) i ono ko ujutru kuva kavu

    nisi mi radila odkoštavanje piletine kao post u slikama -- hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. koliko ovih činijica riže ispadne, da li mažeš kalupiće nečime pre sipanja riže u njih - hvala
    i jel to vrhnje kiselo mleko možda...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kalupići su obični, plastični. Kad ih napunim, blago pritišćući, da nema šupljina, jednostavno kucnem na dno i sadržaj izleti na tanjur..Tad punim ponovo..Zato ne znam koliko kalupića dobijem iz ove mjere..Tako da nije potrebno imati više kalupa..Ja ih imam 2..Ne mažem ničim...

      Izbriši