utorak, 3. svibnja 2016.

ROLANA BAKLAVA

Priče o baklavama su priče o slatkim kolačima. Takve su i gotovo. Zato je na tanjuru jedna, i sasvim je dovoljna.
Baklavu pečem za Bajrame, ali ovu varijantu napravim za neka druženja. Reakcije svih koji su probali, jako su dobre.
Kolač koji uvijek uspije. Sočan. Mjera velika! Čitave 2 tepsije veličine rerne.
Kilogram je kupovnih kora za baklavu. Nikad ne kupujem one iz prodavnice, nego baš na tržnici gdje su prodavači proizvoda od brašna.
Prvi nadjev je od 500 gr mljevenih oraha koje prelijem sa 6 dcl vrelog mlijeka. Dodam i čašu namočenih grožđica.
Za drugi nadjev izmiksam 3 jaja, 2 čaše šećera, 2 čaše ulja, čašu kiselog vrhnja i prašak za pecivo. Ovom smjesom polijevam kore nasumično. To je jako bitno. Nikad ih ne mažem, već iz kutlače pustim da tekući nadjev curi po kori. Baš će on učiniti da se baklava lista.
Postupak je jednostavan.
Na prvu jufku polijem tekući nadjev. Na nju stavim drugu i ponovim postupak. Uz rub dodam fil od oraha i labavo zamotam. Ponavljam dok sve kore ne potrošim.
Reckavim nožem nježno izrežem gornju koru baklave na malo duže komade.Nikada ne rezati do dna, jer je fil rijedak, pa bi tokom pečenja curio kroz rezove.
Pečenje traje 30-35 minuta, najprije na 200 C, a kasnije na 180 C.
Agda je od 4 čaše šećera i 5 čaša vode. Pustim da kuha 10 minuta.
Prohlađen kolač zalijem vrelom agdom, polako, kutlačicom, malo po malo. Pravim pauze čekajući da kolač upije saft.
Baklava je sladak kolač. Po ovom receptu ga ima zaista puno. Neka ga probaju i vaši prijatelji i susjedi. Spominjaće vas! Vi ćete spominjati mene!
Nek vam je u slast!















2 komentara: