Različito se mota, različiti su nadjevi, ali fina jela - slična.
Danas sam ovu štrudlu, sa kupovnim korama, napravila od ostataka sira, bilo ga je oko 400 gr, vrhnja, oko 2 dcl, kefira 2 dcl i 4 jaja.
Gusti sam fil posolila, pa oko 2 dcl smjese izdvojila u zdjelicu. Tu sam dodala 2 dcl mlijeka i 2 kašike ulja i dobila rijetki fil za mazanje kora. Neko u ovaj fil doda malo griza ili mineralne vode. Neko kore jednostavno maže vodom ili rastopljenim maslacem. Razne su varijante, a isti cilj - postići da se kore listaju.
U 500 gr kupovnih kora, dobijem 12 listova.
Uključila sam rernu na 200 C.
Kore sam podijelila u 2 skupine i usporedo filala kako bi u svakoj štrudli bilo jednako fila. Na prvu sam koru kistom, namazala rijetkog fila. Na nju drugu, pa namazala...na šestu sam stavila i nadjev od sira u širini ,,4 prsta,,.
Kore sam sa strana malo preklopila, da nadjev ne curi, pa štrudle srolala.
Ostatkom rijetkog fila, namazala sam površinu svake.
Pečenje traje 30 minuta, taman dok miris ne stigne do svih susjeda..
Toplu rezati reckavim nožem... pazite, vrući sir je jako opasan!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
taman dok miris ne stigne do svih susjeda..
OdgovoriIzbrišislatko si me nasmejala ;)))))