četvrtak, 26. svibnja 2016.

ZAMIRISALE TULUMBE

Tijesto od kojeg se prave tulumbe, princes krofne i slični kolači, kroz kuhare se pojavljuje kao kuhano-pečeno ili kuhano žeženo tijesto.
Sam recept je vrlo jednostavan, ali konačni rezultat ovisi o mnogo sitnih detalja, pa tulumbe mogu biti u sredini zbijenog tijesta, ispucale, mogu zapjeniti masnoću u kojoj se peku, mogu zagarati i slično. Zato je jako važno, maksimalno se pridržavati uputa za pripremu.
Ovo je drugi recept po kojem ih pravim.
Najprije skuham agdu od 7 dcl vode i 1 kg šećera. Pustim da se šećer otopi, pa kuham 10 minuta i ugasim. Agdu dobro ohladim u frižideru.
Tulumbe su sladak kolač, pa je jedna sasvim dovoljna za desert.
U 5 dcl vode dodam 1 dcl ulja, pa zagrijem do vrenja. U to odjednom naspem 550 gr glatkog brašna. Miješam na vatri dok se ne stvori kompaktno tijesto koje se odvaja od stijenki. Od njega se formira glatka kugla. 
Maknem s vatre i ohladim.
Polako miksam tijesto dodajući jedno po jedno 7 jaja srednje veličine. Miksam toliko dugo dok se ne stvori jedna sjajna, svilenkasta površina.
Pečenje tulumbi počinje u široj posudi sa oko 5 dcl ulja. U hladno ulje špricom istisnem tulumbe. Tada uljučim plin i pečem oko 4 minute. Ako se same ne okreću, pažljivo ih prevrćem da se ispeku i s druge strane.
Pečene tulumbe stavljam u hladnu agdu, a zatim u praznu tepsiju. Ulje malo ohladim, pa ponavljam postupak dok sve ne ispečem.
Ostatak agde izlijem po tulumbama, a ulje bacim.
Od ove mjere ih je oko 30. 
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar