ponedjeljak, 13. lipnja 2016.

PASTRMKE, POVRĆE I PRIČA

Otvorila je vrata vitrine i rekla mi ,, Uzmi koje želiš! I tako ih rijetko koristimo..Izaberi, lijepe su! ,,
I gledala sam njene komplete najljepših čaša, na tankim nožicama, od stakla i kristala. Prozirne, plave i sa zlatnim rubovima.. Sve one, koje kroz život nismo ,,smjeli pipnuti,, da se koja ne bi razbila, da se ne raspare.
I sasvim iza, one koje danas imam u svojoj kuhinji, tanke čaše za vino, obične, a neobične..
Baš sam njih poželjela.
Danas na mojoj, jučer u na majčinoj, a nekad prije na majkinoj polici u Doboju.
Imam osjećaj da ih i sad vidim u vitrini sa visokim sjajem, ispod televizora. Gornja polica, stoje jedna do druge. Ispred staklo koje se pažljivo pomicalo desno - lijevo. Kako li smo ga samo pažljivo otvarale.
Mislim da nikad niko nije  pio iz njih. Jednostavno su stajale i čekale...možda baš ovo vrijeme, da ja, ponekad, kad se pije vino,samo za sebe, izvadim baš jednu od tih čaša i sjetim se svega..

Nazdravim nekom prošlom vremenu i ovom sadašnjem.
Pažljivo ju operem, uglacam i odložim...negdje iza, ...
Priča o običnim čašama, uklapa se u priču o životu, o vrijednostima.
Kroz sve ono potrošno, što nas okružuje, kao da stvaramo uvjete da se za ništa emotivno ne vežemo, da nas na ništa ne podsjeća.
Ogoljeni od osjećaja pripadanja.

Meni baš ovo treba. Ljudi, vrijeme, događaji, predmeti koji su obilježili dio života i danas pričaju priče...

...ali vratimo se kuhanju..
Došao prijatelj, obilasci i susreti... ..
Svi su spavali kad sam pastrmke-pastrve napunila s mješavinom sitno sjeckanog bijelog luka, peršunova lista i maslinova ulja. Pokrivene na policu frižidera...
Pred samo postavljanje stola, pripremila sam povrće dok se grijala rerna na 200 C.
Na tanke šnitice, ribežom za kupus, naribala mladi krompir i tikvice. Po njima suhog začina, soli, bibera, pa malo ulja..
Podloga za ribe, savršena..
Po svemu još malo ulja i bez pokrivanja na 20 min na pečenje..Dok su se ,,okrenuli,, vreli ručak na stolu...
Samo su vadili i vadili...i sve pojeli..
Ako se odlučite za pripremu, sjetićete me se..
U slast vam bilo!




4 komentara:

  1. kolko je tu tikvica otišlo, a koliko krompirova ;))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako je ispod pastrmke tanki sloj povrća,stavila sam oko 500 gr krompira i isto toliko tikvica. Nek su kolutići tanki, da se fino začinjeni slože kao posteljica..Okus im je predobar..U slast!

      Izbriši
    2. Kako je ispod pastrmke tanki sloj povrća,stavila sam oko 500 gr krompira i isto toliko tikvica. Nek su kolutići tanki, da se fino začinjeni slože kao posteljica..Okus im je predobar..U slast!

      Izbriši
    3. Kako je ispod pastrmke tanki sloj povrća,stavila sam oko 500 gr krompira i isto toliko tikvica. Nek su kolutići tanki, da se fino začinjeni slože kao posteljica..Okus im je predobar..U slast!

      Izbriši