subota, 11. lipnja 2016.

ZALIVENA PATIŠPANJA S ORASIMA

Opisujem ti recept za patišpanju, a ti mi kažeš da je to običan biskvit.
Ma, kakav običan biskvit? Nije, ni slučajno! Sad ću ti ispričati.
Znam za nju otkad znam za sebe. Domaća jaja. Friška, najfriškija! Nismo kod djeda i majke tada imali mikser. Mutilo se ručno. Dugo, dugo..Danas slastičari najfinije kolače prave na isti način.Talijani najbolji tiramisu mute ručno. 
Mutila se žumanjca sa šećerom ,,dok ne pobijele,,...Koliko jaja, toliko kašika šećera...Pitam je li dovoljno, dobijem odgovor ,,još, još,,...
Koliko jaja toliko kašika brašna, prosijanog..snijeg od bjelanaca...nježno umiješati.
Dizala se u rerni kao pjenica...popunila tepsiju...ni slučajno otvarati, odmah će splasnuti...a gore, u šerpici vrijuckala agda..Pa, kutlačicom zagrabiš, pustiš da curi i znaš...baš znaš kad treba isključiti..Bez sata, osjećajući kakve gustine mora biti..
Sjećam se da sam kradom spuštala dlan na pečenu patišpanju, prije zalijevanja. Ništa nije tako meko i nježno.
Polijevati lagano, po malo..Upijala bi agdu i zasjajila se..
Hladna, izrezana na kocke...prefin kolač!!
Danas po receptu Hikmete Razić, patišpanja sa orasima. Odlična!
Izmikasala sam 4 jaja sa 4 kašike šećera, dodala 2 kašike brašna, 2 kašike griza sa pola praška za pecivo, 2 kašike čokolade u prahu i čašu mljevenih oraha.
Stavila sam peći 10 min na 200 C
Drugi dio patišpanje je od 4 izmiksana jaja, 4 kašike šećera, 3 kašike brašna, 2 kašike griza i pola praška za pecivo.
Izlila sam drugi dio biskvitnog tijesta na prvi.Pekla sam još 20 min.
Tepsija je dimenzija 30x20. Nije visoka, drukčije je rezana, ali okus je vrlo, vrlo fin!
Agda od 400 gr šećera i 5 dcl vode vrijuckala je  oko 10 min. Hladni kolač sam zalila mlakom agdom.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar