E, ovo je za mene sasvim novo jelo.
Recept mi se učinio privlačan jer i list loze i fil imaju dobar okus, pa kombinacija nije mogla ,,faliti,,!
Tako i bi!
Mala mjera, čisto za probu !
Vodu sam stavila da zakipi, pa posolila. U nju listove loze, na nekih 5-6 minuta, nek lagano vrijuckaju. Nisam poklapala, kako bi boja ostala svježa. Pod hladnom rashladila i list po list redala na rub šerpe da se ocijede.
U filu je, za 15- tak sarmica, jedno jaje, 100 gr sira, kašika vrhnja, kašika griza, malo soli. U receptu stoji da se nasjecka i jedno čeno bijelog luka. Poslušah!
Nježno, labavo umotane, složila sam u šerpicu, pa zalila vodom do polovice sarmica, dodala malo suhog začina i kašičicu biljnog masla. Kuhale su na najtišoj vatri 20 minuta. Tad sam pola čaše vrhnja razrijedila s malo mlijeka, pa prelila sarme.
Nakon par minuta sam isključila i ostavila poklopljeno.
Okus je od sira kiselkast. Loza je zadržala svoj. Saftić je izvrstan.
Jutros se čujem s mamom. Velim kako pravim sarmice od loze. Kao da smo se dogovorile, pravi i ona.
Kad spomenuh nadjev, nekako je negodovala. ,,Šta fali našim sarmicama?,,
Ne fali ništa. Divne su. Ipak, ispričaću joj za ovaj fini okus. Kad pravi sirnicu, nije loše, baš tada ubrati par listova loze, pa probati i ovo jelo. Ja ću ga sigurno praviti. Odlično je!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar