Za ljetne vrućine, pileće bijelo meso, idealna je namirnica. Brzo se pripremi, a kombinacija je bezbroj. Jednostavno, paše uz sve.
Ovo jelo, svidjelo se mojim ukućanima i svakom novom pripremom ga obogaćujem.
Sinoć sam jedno veće bijelo meso otkostila, kost spremila za laganu juhicu, a svaki komad vodoravno prerezala. Tada sam u koso rezala štapiće, ni predebelo ni pretanko.
Posebno u zdjeli umutila 3 jaja, 3 kašike brašna, pola praška za pecivo, malo soli, bibera, suhog začina i 3 velike kašike sitnih zobenih pahuljica. Prelila sam smjesu preko mesa, dobro izmiješala, zatvorila u zdjelu i ostavila preko noći.
U rano jutro, jer se jedino tada može kuhati po ljetnim vrelinama, na malo ulja sam ispržila pileće štapiće. Svaki komad sam dodatno okrenula u marinadi kako bi se sve namirnice ispekle skupa s mesom.
10-tak minuta, na vrelo ulje da fino porumene i vaditi na upijajući papir.
Planirala sam da uz salatu ovo bude ručak, ali popodne, kad sam došla kući, zatekla sam i salatu od pečenih paprika i pire krompir. Vrijedan muž!
Još bolje!
Ako se odlučite za pripremu, a to vam od srca preporučujem, vidjećete koliko je ovo jelo izdašno. Hrskavo, ne upije ni malo masnoće, a vrlo ukusno.
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar