Mobitel tiho zvrcnu u pola 6, pa na noge lagane. Spremna tepsija za rernu, meso začinjeno, pod folijom, taman će se ispeći za hlada.
Bajramski namaz, koji direktno prenosi Hrvatska televizija, već godinama ne gledam. I tako su danas emocije uzburkane, pa me to samo odvede u stanje u kojem suze same teku.
Danas mislim na sve ovo ovdje i sad. Moram tako!
Tanjuri s burecima, sirnicama, tagarica napunjena mantijama, zdjela s čorbom, krompirići, oni najsitniji, skuhani, pa samo posuti peršunom i maslinovim uljem, meso pečeno, rumeno, fino narezano, salate od paradajza, luka i sira........šarena dolma..
Na tanjurima za kolače, baklave jedna do druge, hurmašice, sve iste...
Svake godine gledam Bajram predstaviti s nekim drugim jelom, da približim makar okuse i mirise
bosanske tradicionalne hrane.
Stol dugačak, redovi tanjura s obje strane, stolice od susjeda posuđene..
Čestitanja, zagrljaji, pokloni, cvijeće, slatkiši, kafe..
Tanjuri i zdjele poredaše se jedni do drugih na glatki bijeli stolnjak. Rukom gladim i poravnavam nabore od peglanja. Uz rub je puni vez. Šarene se buketići. Neka i njih...
Na stol, baš u tepsiji šarena dolma. Kako je pečena, tako je i najbolje servirana. Domaće je domaće!
I krenu priča..Isprobavanje tek jednog komada, pa smješkanje, pa pohvale..Kako je fil dobro začinjen, lijepo zapečeno, kako je saftno...Rekoh, ,,To se kod nas kaže saftali!!!!,,
Pa nudim kajmak da preliju, da probaju onako kako se to najčešće jede..,pa, opisujem recept, način pripreme..nutkam i primičem..
Dobar komad junetine, od vrata, gdje je meso izuzetno mekano, fino samljeti..Lukove sitno, pa i sve što se izdubi iz tikvica... Riže, crvene paprike, soli, suhog začina, po želji, jednu malu mrkvicu naribati, malo ulja, bibera, ..naliti malo vode...rukom izmiješati..
Očistiti sitnijih paprika, još najbolje različitih boja, domaćih, pa koju tikvicu, paradajz izdubiti, patlidžan, ako ima..Luk prokuhati, pa razdvojiti listove...
Filovati nepretrpavajući...Riža će nabujati...Nek fil ne bude tvrd, već razabran..
Poredati u tepsiju, politi s tek malo vode, a po vrhu poslagati komadiće masla ili maslaca..
Kriškice paradajza između povrća..
Peći i pratiti..
U pola pečenja, sa dvije kašike, svaku papriku okrenuti da zarumeni i s druge strane..
Razmutiti malo kajmaka s vodom, pa politi po svemu.
Šarena dolma, kao mi za ovim stolom. Sa svih strana, različiti, a isti..Ljudi dobre volje!
Uživaše u bajramskoj hrani, slatkoj, slanoj... Ličani, Dalmatinci, Istrijani, Zagorci, Hercegovci i Bosanci. Tanjuri s kolačima odoše iz kuće..
Ako se odlučite za ovo jelo, pojedite ga s dragim ljudima. Tada najbolje prija!
Svaka čast ... PRELEPO!!! I lepo je uživati sa svim dragim ljudima ovako za stolom.
OdgovoriIzbrišiHvala puno!
IzbrišiHvala ti što deliš dragocene slike svog doma sa nama. Evo i jedne Prečanke - Bačkulje - Slavonke virtuelno za tvojom trpezom. Divna gozba za dušu. Hvala ti puno.
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Kato..
IzbrišiHvala ti, Kato..
Izbriši