Bundeva - buća, na vrhuncu ljeta, u svoj svojoj ljepoti. Na mom stolu, vrlo često.
Danas bućnica, pita - štrudla, okusa ,,boli glava,,!
Ispekla ju da dočeka, još topla na stolu, moju najdražu prijateljicu.
Pravi se jednostavno.
500 gr kupovnih kora. Ja sam ovaj put imala malo više, oko 700 gr.
Lijepo ih podijelim u 2 skupine.
Dva su nadjeva. U jednom 500 gr svježeg sira, 4-5 jaja, čaša od 2 dcl vrhnja, oko 500 gr naribane bundeve - buće.
U drugom su 2 jaja, 2 kašike griza, 1dcl ulja i malo mlijeka, do jedne guste mase kojom se može polijevati po korama.
Prve dvije kore stavim jednu na drugu, pa polijem tekućim nadjevom. Nikad ne mažem po cijeloj površini, već pustim da sadržaj iz kašike curi. Nastavim tako do zadnje. Na nju nanesem polovicu fila sa sirom.
Rasporedim po cijeloj površini. Biće ga za bogat namaz.
Nježno srolam na ,,4 prsta širine,, preklapajući rubove da fil ne curi.
Položim u tepsiju na papir za pečenje. Ponovim isto sa drugom polovicom kora.
Premažem uljem.
U rernu, na 200 C, 30 min. Pred kraj pečenja dodatno premažem vrhnjem.
Složena na tacnu za kolače, rezana u široke kriške, ova bućnica, kao najfinija poslastica.
,, Joj, Selmić, što ti je ovo fino! A, aaa, jesi vidjela? ,,
Nama bi u slast!
Nema komentara:
Objavi komentar