ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

DOMAĆI MLINCI

Odavno nisam pravila domaće mlince, pa kao da sam zaboravila koliko su finiji od kupovnih. Za njihovu pripremu ne treba niti puno vještine, niti puno vremema.
Za ove sam zamijesila tijesto od oko 300 gr cjelovitog brašna s mlina, 50 gr brašna od konoplje, koje je zaista famozno, i oko 300 gr bijelog.
Posolila sam samo kašičicom soli, jer će povući sol iz mesnog safta s kojim se poslužuje.
Zamijesila fino tijesto hladnom vodom, namanula ga na pobrašnjenom stolnjaku, dodatno posula brašnom i pokrila plastičnom zdjelom u kojoj sam mijesila. Odstajalo je oko 20 minuta.
Tada sam rezala male komade i svaki razvaljala  na veličinu tave. Ovaj put sam upotrijebila i roštilj tavu. Pokazala se dobrom. Debljina mlinaca neka je oko 2mm.
Čim sam počela valjati, počela sam i peći. Dok sam rastanjila svo tijesto, već sam ispekla 6 mlinaca na 3 tave.
Tokom pečenja, nekoliko puta okrenuti pazeći sa ne zagore. Priprema zahtijeva jaku vatru, pa se na površini stvaraju blago izgoreni klobuci. To je, kažu stare kuharice, znak da se radi o domaćim mlincima, jer pod nazivom ,,domaći,, u dućanima se nudi svašta.
Puno brže se ovo jelo pravi na plati šporeta, ko ga ima, zimi. Ja, ponekad napravim u rerni, na rešetki.
Gotovi mlinci neka se dobro ohlade. Tada ih valja spremiti u platnene vrećice do konzumacije. Od ovakvog brašna su slatkasti i vrlo ukusni.
Dio puta od suhih do mlinaca na tanjuru, posebna je priča. O tome, drugi put!
Ako se odlučite za pripremu, a nećete požaliti,neka vam je u slast!


Nema komentara:

Objavi komentar