ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

PILEĆI FILE U PARADAJZU - RUČAK ZA 30 MINUTA

Sunce iskočilo i obasjalo svježinu. Kakav divan dan!
Biciklima do Jaruna!
Od Trnskog, prema Savskom Gaju, ispod rotora, pa Starim savskim mostom na okretište, drndajući se kockom, ko našim cestama. Ne prođem, a da se toga ne sjetim..i uvijek hoću baš tuda.. Dalje Jarunskom, sve do jezera. Zagrebačko more!
I bilo nam je more, svih onih godina dok smo pobirali rastureni život iza rata. Slagali ponovo kockice do krova, kakvog - takvog, našeg!
Danas, gledam na plažama, obitelji s djecom. Frižideri kraj njih, luftići i kantice. Ko da nas gledam.
U hladu, na travi, sasvim dosta sunca. Bicikli su uz hrast. Niko ih neće.
I baš nešto mislim, koliko malo treba. I pogled, gore!
Plavi se nebo! Bogatstvo u nedogled!
.....ali vratimo se kuhanju..
Još jedan brzi, ljetni ručak za 30 minuta.
Pileći file, posoliti, uvaljati u oštro brašno i blago prepeći s obje strane. Dodati 2 čena bijelog luka. Pritisnem ih nožem, pljoštimice, da otpuste sokove. 

Pristaviti vodu za tjesteninu. Posoliti ju tek kad provri.
Zreli paradajz oguliti, ili ne oguliti, izrezati na kockice i staviti preko mesa.
Naribati parmezana ili kakvog sličnog tvrdog sira. Voda je zakuhala. Ubaciti tjesteninu. Ne poklapati!
Po mesu i paradajzu posuti malo majčine dušice, origana, ružmarina, korijandera, malo soli i papra.
Lagano protresti. Dok ne omekša, podlijevati sa malo vode u kojoj se kuha tjestenina. Puna je škroba.
Ako baš morate, sami usput režite povrće za salatu. Ja predlažem da zaposlite onog ko gleda. Nek se uči.
Stolnjak na stol, salvete, tanjure..čaše, naravno!
Procijediti tjesteninu, posuti sirom. Meso sa saftom servirati i...to je to..
Onom ko je rezao salatu, ostavite i suđe. Od vas, dosta!
U slast vam bilo!











Nema komentara:

Objavi komentar