Doručak !!!!
Pa, kad prije to napravi?
Pa, kako kad prije??!!
Chia sjemenke ušle na velika vrata u moju kuhinju. O njima hvalospjevi!
Iz porodice metvica, sićušno crno i bijelo zrno, napravilo bum u alternativnoj medicini i kulinarstvu. Tako malo, a prebogato omega - 3, kalcijem, kalijem, bakrom, magnezijem, željezom. Stavljaju ih ispred brokule, lososa, mlijeka, špinata. Šta reći! Malo čudo!
Sirove, u raznim sjemenkama skrivene, pa u jogurtu i mlijeku. Danas u omletu.
Ne mijenjaju okus, pa se mogu uklopiti u bezbroj raznih kombinacija.
Dok traje jutarnja kafica, kašika chia sjemenki, namakala se u 4 kašike mlijeka.
Dalje je sve uobičajeno. 3 jaja, malo soli, pjenjača, pa muti, muti. Ulja, tek mrvicu i srednje jaka vatra. Prejaka će izgoriti donji dio omleta.
Na vruće ulja izliti smjesu i lagano peći dok se s gornje strane upola ne zapeče. Ne okretati! Tada, na polovicu omleta staviti par kriški sira, nekog povrća, šunke, gljiva..šta god poželite. Lagano preklopiti i ostaviti sa se i sredina fino ispeče.
Na tanjur pustiti da sklizne omletić. Dodati papradajza i pozvati degustatora!
Ako vam prija omlet sa chia sjemenkama, u slast vam bilo!
...I nek vam je sunčan ovaj dan!
Nema komentara:
Objavi komentar