četvrtak, 11. kolovoza 2016.

PATKA S DOMAĆIM MLINCIMA

Domaći mlinci od cjelovitog, bijelog i brašna konoplje, gotovi. Spremljeni u platnenoj vrećici.
Kupila sam zaledjenu patku. Odmrzava se u hladnoj vodi ili u frižideru. Nikada na sobnoj temperaturi!
Sinoć sam patku, težine 2.5 kg, posušila, okolo i iznutra nasolila, nauljila i po prsima malo posula majčinom dušicom.
Poklopila, u posudi u kojoj će se peći i spremila u frižider.
Jutros rano, nalila dcl vode, pokrila folijom i stavila peći.
Na 200 C, prvih 30 min, a onda smanjila na 180 C i pekla 2.5 sata. Kako se pačja prsa brzo isuše, foliju sam preklopila i samo njih zaštitila od vreline gornjeg grijača rerne.
Povremeno sam tepsiju vadila i prelijevala patku, sokom koji je otpustala.
Kad je omekšala, odlila sam svu tekućinu u lončić, otkrila meso i pustila da fino zarumeni.
Bas tada sam u velikom loncu zavrila vodu i potopila izlomljene mlince. Pustila sam da kuhaju 1 minutu, jer su domaći, pa poklopila i isključila. Kupovne mlince ne treba kuhati. Dovoljno ih je preliti vrelom vodom.
Nakon 5 min sam ih ocijedila i pretresla u suhu tepsiju.
Polila sam ih sa malo masnoće od patke i jednom kutlačom juhe, fino izmiješala, pa na njih stavila pečenu patku i vratila u isključenu rernu na 10 minuta.
Domaći mlinci su malo žilaviji od kupovnih. Ipak, okus je izuzetan.
Patku rezati tako da se odvoje krila, batak i zabatak, a prsa po sredini, po prsnoj kosti, podijele na dva dijela. Tada u koso rezati male odreske.
Nema na njoj puno mesa, ali količinu, itekako zamjenjuje vrlo dobar okus.
Komad mesa, malo mlinaca i fina salata, ručak za posebnog gosta.
Mi smo uživali.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar