Imamo mi svog djeda na trešnjevačkom placu.
,,Dobar dan! Kako zdravlje? Molim 4 šećerca!
Dobro, hvala! Ja ću ti izabrati. Jedan, dva, ova dva su tri, ova dva su četiri...,,
Uvijek on tako natrpa u vrećicu više nego treba. Ne vraća povrće kući nego sve što ne proda, podijeli ljudima. Kaže ,,U zdravlju pojeli!,,
E, sad, kako kuhati kukuruz? Preporuka je u vodu koja ključa, dodati malo više soli, pa tek onda ubaciti klipove.
Ja, po starom receptu, najprije složim kukuruz, nalijem vodu, posolim i uključim.
Kažu da je poseban kad se kuha neoguljen, zajedno s lišćem i ,,kosom,,.
Jedna šolja kukuruznih zrna, ima 124 kalorije. Bogat je željezom, folnom kiselinom, vlaknima, vitaminima C, B6 i B9 Povoljno djelujete,na hipertenziju, regulira probavu, jača kosti i pozitivno djeluje na kožu i vid.
Treba li još?
Kukuruz kuham 20 minuta. Ostavim ga u vodi do posluživanja. Neko preko toplog kukuruza stavi komadić maslaca.
Ostatke ocijedim i spremim u frižider. Ako ga skuham previše, zrna skinem s klipa nožem i spremim u zamrzivač. Dobro dođe za pripremu salata.
Dodatno posoljen, pravi mali obrok!
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar