subota, 6. kolovoza 2016.

MLADI GRAH


Ovaj grah pripremam kao gusto varivo. Ne nakuhava se kao osušeni, pa ga treba staviti više. Ne namače se.  Lako je probavljiv.
Glavicu luka, na kockice, fino upržim. Na nju šaku mljevene junetine, mada je dobar i bez mesa. Nikad ovaj grah ne pravim sa suhim. Takav mi jednostavno ima čudan okus. Ne paše!
Malo promiješam, pa nek se dinsta dok očistim mrvu, jedan peršun, komad celera, čeno-dva bijelog luka, papriku na četvoro. Sve fino, na laganoj vatri, upola poklopljeno.
Kupila sam grah u mahunama. Jednostavno se i brzo komi. Zato ga valjda u Tuzli i zovu ,,komo,,. Iz kilograma dobila 600 gr zrna.
Dok sam ga očistila, povrće i meso omekšali. Grah oprala i stavila u šerpu. Malo podlila, tek da ogrecne. Zreli paradajz ogulila i isjeckala.
Vrijuckalo, na tihom dok se zrna ne skuhaše. U sve malo crvene paprike, suhog začina, soli, bibera.
Kašičicu brašna u malo vode razmutila da nema grudica i time ugustila varivo. Nakon desetak minuta isključila.
Mladom grahu je sad sezona. Ljeto na svom vrhuncu. Zrna, spremljena u vrećice, odlično se zamrzavaju. Za variva, grah salate i zapečeni grah, idealan je.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar