utorak, 30. kolovoza 2016.

PEČENO POVRĆE

Šta se jede kad se pravi zimnica?
Obično kažem prijateljici da sam u kući kao zvrk. Skupa se smijemo. Da žena opiše svoje jutro, i riječi i bi se zavrtile kao zvrk.
Moje jutro poče peglanjem, veša sinoć fino pofajtanog. Prošao odmor, posla preko glave.
Kavica koju muž kuha, najbolja.
Peglala i pijuckala.
Ples poče spremajući košulje i majice, prohladjene, jer vruće ne smiju u ormare.
Posteljina, veš na štrik, i za kratko, već dotjerana, našminkana, silazim niz stepenice, kao da nikakav posao nisam obavila.
Autom na Trešnjevku. Kraj tezgi, pratim u tri reda ponudu, uspoređujem kvalitet i cijene.
Rog paprika, grozđa, šljiva ...paradajza i krastavaca. Luk zaboravila!
Ove godine plan za kuhanje pekmeza od šljiva - na tri puta po 10 kg.
Prvi pekmez kuham danas. Pregača, punđa na vrh glave, muziku pojačala.
Brzo oprala, isčepala i stavila ukuhavati.
E, tu dolazi početak priče. Šta se jede kad u šerpetini, najvećoj, vrijucka pekmez?
Kod mene, pečeno povrće.
Uklopi se guljenje i sjeckanje odmah iza pranja šljiva, kao poslić koji prirodno slijedi.
Dosta patlidžana, paprika, paradajza, nakrupno, 3 dobra luka na kriške. Tek jedna tikvica. Sloj povrća, oko 4 cm.
Dobro rukom izmiješala, pouljila i pekla 75 min na 200 C. Kašičicu biljnog masla, po vrhu, jer mi savršeno paše uz ovakva jela
4 puta, tepsiju izvadila, dobro promiješala i vratila peći.
Svo vrijeme otkriveno,... ma zapeklo se, upihtijalo, čudo jedno.
Bilo uz ovo i pureće džigerice, na brzinu pečene u tavici, ali povrće pobralo sve moguće pohvale.
Ako se odlučite, ....za pravljenje zimnice, ovo je dobar izbor za ručak!
,,Ček, ček...a pekmez? Pa, pekmez se još kuha! Polako!,,
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar