subota, 3. rujna 2016.

AJVAR


Ostati vijeran kulinarskoj tradiciji. 
Priprema ajvara traje 2 dana. Naravno, tu je i obilazak tržnice u potrazi za dobrim namirnicama. Rog paprika, ona najbolja, najskuplja, ali u konačnici najisplativija. Tanka znači puno otpada, malo ,,mesa,,.
Pečenje paprike sam već opisala. Patlidžane ogulim, narežem na četvrtine i ispečem u rerni. Na dvije tepsije, s ventilatorom, brzo su gotovi.
Povrće se cijedi preko noći dobro rašireno na cjedilima i rešetki od rerne, pa ga tek sutradan meljem u mašini za meso. Ovu fazu ne preskakati. Razlika je drastična.
Obično ajvar kuham od 30 kg paprika i 10 kg patlidžana.
U dvije šerpe nalijem malo ulja, dodajem povrće kako ga meljem i polako zagrijavam. Tek na kraju kuhanja, sadržaje sastavim.
Po malo, na ovu mjeru dodajem 2.5 l ulja. Soli po ukusu. Pred kraj, nekoliko protisnutih čena bijelog luka i 2.5 dcl alkoholnog octa. Priprema u Bosni, uvijek je podrazumijevala esenciju. U Hrvatskoj svi prave od već pripremljenog octa.
Ljute papričice, po želji.
Miješati ajvar dok se pri povlačenju kuhače, ne pojavi dno šerpe.
Zadnji sat kuhanja, čiste staklenke, bez etiketa, zagrijavam u rerni uključenoj na 100 C.
Punim tako što  kao podlogu stavim drvenu daska. Svaka se tegla, jedna po jedna  vadi suhom krpom, s vanjske strane obavezno, pa polako puni, istiskajući mjehuriće zraka koji su uz stijenku. Obod mora ostati čist.
U isto vrijeme zagrijavam ulje.  Kašikom prelijem po vrhu teglice, da ,,zacvrkne,,  pokrije površinu i odmah zašarafim. Potrošim ga oko 0.5 l. Za tu količinu smanjim ulje u receptu.
Kad teglu otvorim, ulje izmiješam sa sadržajem ili ga odlijem u šoljicu, pa potrošim za kuhanje. Od paprike dobije crvenu boju. 
Isprobala sam razne tehnike pripreme. Ova se pokazala najbolja.
Ko sprema zimnicu, kroz godinu skuplja staklenu ambalažu. Poklopci su naročito važni. Ispravni, neoštećeni. Čistoća svega besprijekorna. 
Kako su od davnina čiste kuhinjske krpe bile simbol uredne kuhinje, za ovakve poslove ih zamijenim komadima čistih pamučnih majica. Jednom upotrijebljenje, dobro će poslužiti. Pazili, ne pazili, ima se šta čistiti uz kuhanje ajvara. Zato, uz kuhaču, vlažnu krpicu u ruke. Uvijek aluminijskim folijama zaštitim plinske plamenike.Sa završenim kuhanjem, uz male trikove, brže se završi pospremanje. 
Htijenje najvažnije! 
To je sva mudrost.
Male teglice ajvara, poklonim dragim ljudima.S njima je život ljepši.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!







Nema komentara:

Objavi komentar