Sa svakim odlaskom u Bosnu, nabava cjelovitog brašna. Zrna pšenice mljevena na vodenici, tražena su namirnica svuda.
Brašno puno ljuspica, tamno, a jela napravljena s njim, posebno slatkog okusa.
Ako mijesim tijesto, svaki put po malo pomičem granicu. Danas tri dijela tamnog, a jedan dio bijelog brašna. Malo ulja, soli, hladna voda dobro zamiješena jufka.
Valjala i razvaljala. Nježno razvukla do rubova stola. Rezala kvadrate veličine tepsije. Svaki polijevala mješavinom maslaca i vrhnja. Ovaj put sam nalila i malo mlijeka.
Nije baklava, al kao baklava. Fini komadi narezani prije pečenja.
Na 200 C, 35 min.
Zalila sam sa malo prokuhane vode i vratila u rernu tek minut - dva.
Maslenicu od cjelovitog brašna treba probati. Slabo se riječima opiše njen poseban okus.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar