Kako napraviti pečenu puricu s domaćim mlincima?
Dobro, ne baš cijelu puricu, može i veliki batak i zabatak. U njima su preko 2 kg mesa.
Dakle, ovo je i priča o vremenu od 12 do 16 sati, jučerašnjeg dana.
Ovako!
U podne sam meso fino oprala, posušila kuhinjskim papirom, natrljala solju, dobrom kašikom senfa i polila s malo ulja.
Sve to u pekaču u kojem ću ga peći, pa spremila u frižider.
Tada sam oprala 5 kg rog paprika i 3 kg patlidžana, skratila im peteljke i u 2 velika pleha od rerne, na papiru stavila peći na 200 C.
Dalje! U zdjelu sam nasula 500 gr cjelovitog brašna i 500 gr bijeloga, kašiku solu, malo ulja i zamijesila tijesto za domaće mlince. Dok je odstajalo, plehovima zamijenila mjesta, mada ventilator radi, ljepše se povrće ispeče.
Tijesto za mlince izrezala na 12 dijelova i na pobrašnjenom stolnjaku počela valjati na veličine tava.
Obje suhe, uključene na jači plin, odmah su počele peći mlince. Napušu se i dobiju rumene krugove. 5 min s jedne, 5 s druge strane. Dok sam ih sve razvaljala, već sam ih pola popekla.
Paprike i patlidžani gotovi za 1 sat.
S papirom ih podignem i prebacim u duboku zdjelu. Poklopim da se upare. Složim drugu turu i nastavim peći.
Mlinci gotovi.
U sjeckalicu pola povrća iz grincajga, kupljenog za juhu. Dodam i par krompirića Sitno povrće na malo masla i neka se na laganom dinsta.
Sve sa stola na.mjesto. Mlinci gotovi. Tave na pranje i na mjesto. Paprike gotove, u zdjelu, a u vrelu rernu puretina. Uz nju sam nerazala veliku glavicu luka. Neka se peče poklopljeno.
Povrće za čorbu mekano. Po njemu kašika brašna, izmiješati, pa uliti 2 litre vode. Neka kuha 10 min. Isključim !
Sjednemo jedno kraj drugog i ogulimo paprike. Nije baš neki ugodan posao, ali pričamo.
Već je 15 sati. On završava čišćenje paprika, ja stavljam vodu za mlince. Jedno 3 litre neka zakipe.
Izlomim svaki na 4 dijela. Vodu posolim i dodam mlince.
Paprike i patlidžan na cijedjenje, spremne za ajvar, a suđe u mašinu.
Mlinci se kuhali 5 minuta. Meso mekano i fino. Vadim ga na tanjur. Ocijeđene mlince u onu ljepotu od pečenja. Malo promiješam, vratim meso na mlince i ponovo u rernu.
E, da! I salata od paradajza je usput gotova.
Koliko to žena ima ruku, bože dragi??
Na stol stolnjak i tanjuri.
Idemo odmoriti dok ne stigne ekipa na ručak.
Ovaj mali ajvar kuham sutra.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
prva si bravo!!!
OdgovoriIzbrišiHahhaha...hvala ti puno! Žena ko žena! Posla preko glave...Sama si ga nabaca!
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
Hahhaha...hvala ti puno! Žena ko žena! Posla preko glave...Sama si ga nabaca!
OdgovoriIzbrišiPozdrav!