petak, 9. rujna 2016.

PEČENA PURICA S DOMAĆIM MLINCIMA - S PRIČOM, NARAVNO

Kako napraviti pečenu puricu s domaćim mlincima? 
Dobro, ne baš cijelu puricu, može i veliki batak i zabatak. U njima su preko 2 kg mesa.
Dakle, ovo je i priča o vremenu od 12 do 16 sati, jučerašnjeg dana.
Ovako! 
U podne sam meso fino oprala, posušila kuhinjskim papirom, natrljala solju, dobrom kašikom senfa i polila s malo ulja.
Sve to u pekaču u kojem ću ga peći, pa spremila u frižider.
Tada sam oprala 5 kg rog paprika i 3 kg patlidžana, skratila im peteljke i u 2 velika pleha od rerne, na papiru stavila peći na 200 C.
Dalje! U zdjelu sam nasula 500 gr cjelovitog brašna i 500 gr bijeloga, kašiku solu, malo ulja i zamijesila tijesto za domaće mlince. Dok je odstajalo, plehovima zamijenila mjesta, mada ventilator radi, ljepše se povrće ispeče.
Tijesto za mlince izrezala na 12 dijelova i na pobrašnjenom stolnjaku počela valjati na veličine tava.
Obje suhe, uključene na jači plin, odmah su počele peći mlince. Napušu se i dobiju rumene krugove. 5 min s jedne, 5 s druge strane. Dok sam ih sve razvaljala, već sam ih pola popekla.
Paprike i patlidžani gotovi za 1 sat.
S papirom ih podignem i prebacim u duboku zdjelu. Poklopim da se upare. Složim drugu turu i nastavim peći.
Mlinci gotovi.
U sjeckalicu pola povrća iz grincajga, kupljenog za juhu. Dodam i par krompirića Sitno povrće na malo masla i neka se na laganom dinsta.
Sve sa stola na.mjesto. Mlinci gotovi. Tave na pranje i na mjesto. Paprike gotove, u zdjelu, a u vrelu rernu puretina. Uz nju sam nerazala veliku glavicu luka. Neka se peče poklopljeno.
Povrće za čorbu mekano. Po njemu kašika brašna, izmiješati, pa uliti 2 litre vode. Neka kuha 10 min. Isključim !
Sjednemo jedno kraj drugog i ogulimo paprike. Nije baš neki ugodan posao, ali pričamo.
Već je 15 sati. On završava čišćenje paprika, ja stavljam vodu za mlince. Jedno 3 litre neka zakipe.
Izlomim svaki na 4 dijela. Vodu posolim i dodam mlince.
Paprike i patlidžan na cijedjenje, spremne za ajvar, a suđe u mašinu.
Mlinci se kuhali 5 minuta. Meso mekano i fino. Vadim ga na tanjur. Ocijeđene mlince u onu ljepotu od pečenja. Malo promiješam, vratim meso na mlince i ponovo u rernu.
E, da! I salata od paradajza je usput gotova.
Koliko to žena ima ruku, bože dragi??
Na stol stolnjak i tanjuri.
Idemo odmoriti dok ne stigne ekipa na ručak.
Ovaj mali ajvar kuham sutra.

Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!





3 komentara:

  1. Hahhaha...hvala ti puno! Žena ko žena! Posla preko glave...Sama si ga nabaca!
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hahhaha...hvala ti puno! Žena ko žena! Posla preko glave...Sama si ga nabaca!
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši