Pozdravljam zaljubljenike u kulinarstvo!
Za one dane kad se žuri i radi nekoliko poslova, predlažem jedan brzi ručak.
Dinstano povrće sam spremila u zamrzivač, baš za ovakve situacije. Posudice u kojima je mrkva, paprika, tikvica, paradajz, pripremljene na malo ulja, u one najvrelije dane, vrlo su praktične. Finoća ljetnog povrća koje je raslo na suncu, neusporedivo je bolja od ovog, koje sad nude dućani.
Priprema ručka počinje prženjem 300 gr mljevene junetine dok fino ne zamiriše. Tada joj dodam crveni i bijeli luk i nastavim dok ne omekša. Od začina tek biber, sol i malo crvene paprike. U svojoj hrani, suhi začin polako smanjujem s ciljem da ga potpuno izbacim iz upotrebe.
Količina vode u kojoj se tjestenina kuha je jako bitna. Na 100 gr, čak litra vode. Danas mi je dovoljno pakiranje od 500 gr. Tek kad provri, vodu posolim i dodam tjesteninu. Odmah promiješam.
U vodu nikad ne lijevam ulje, jer bi saft s tjestenine samo skliznuo. Najčešće biram oblike koji nisu glatki. U njihovim udubljenjima će se zadržati povrće i meso.
Pazim da se ne prekuha. Ako je kupovna, kao sad, provjerim je li kuhana minut prije preporučenog vremena na ambalaži. Okolo mora biti mekana, a u sredini tek malo tvrdkasta. Nikad ju ne ispirem poslije kuhanja, jer baš sloj škroba koji tjestenina otpušta, utječe na kremastu strukturu.
Mesu pridružim povrće i pustim da lagano krčka dok se okusi ne sjedine. Podlijevam vodom iz tjestenine jer je puna škroba.
Ručkić je brzo gotov, miriše i odlično izgleda..
Grančica bosiljka iz prozora, na tanjur i to je to..
Ako se odlučite za ovaj jednostavni ručak, u slast vam bilo!
divno si ovo napisala...
OdgovoriIzbrišiKad se ,, leti,, !
IzbrišiHvala!