Kako život? Kako zdravlje? Ljubav, kako?
Čuje li uho pitanje, prije odgovora? Izgovaramo naučene rečenice, ne puštajući ljude da uđu i vide naše živote. Sakrivamo, sakrivamo...muke naše male, velike, tegobe, tjeskobe...
Kako život? Dobro!
Šta je dobro? Zdravlje? Posao? Djeca rade? Može li se preživjeti? Može li se na odmor? Ima li novaca za novi kaput? Pegla li se po jeftinoj? Krpaju li se čarape? Jesu li cipele kod obućara?
Kako život? Dobro!
Lijepa ti torba! Nova?
Jesu li plate redovne?
Može li zdravlje pratiti sve ovo dobro? Može li ljubav isplivati ispod svih ovih muka?
Je li ruka i sad u ruci? Jesu li glave, noću, jedna uz drugu na jastuku?
Nosimo li se sa životom ili on nosi nas?
Kako život? Dobro!
....ali vratimo se kuhanju..
Za danas imam ručak. Ovo je nešto malo, da se nađe u kuhinji. Slatko i slano, pečeno zajedno!
Dobro će doći, večeras, kad se umorni vratimo!
Uljevak, po najobičnijem receptu. Nisam ga planirala, ali u povratku s tržnice ,,tuknulo,, se 5 jaja. Malo ih previše, ali šta da se radi.
Dakle, smiksala 5 jaja, 10 kašika brašna s praškom za pecivo, 3 kašike vrhnja, kašičicu soli, pa dodavala mlijeka do žitke mase. Ostavila sam smjesu da malo odstoji dok pripremam kolačiće. Dobro je to vrijeme došlo prašku za pecivo. Kad sam izlijevala smjesu na papir, bila je puna mjehurića.
Za kolačiće sam u zdjelu stavila 1.5 šolju od čaja, zobenih pahuljica. Na sve sam izribala 3 jabuke, pa sipala sve što sam imala. Tu je jedna šaka oraha, šaka suhih brusnica, malo lanenih sjemenki, malo ćurekota, chia sjemenki, par kašika mlijeka. Važna je ljepljiva struktura. Ovi zdravi zalogajčići nisu lijepi kao kupovni, ali nemaju šećernu glazuru, pojačivače okusa, konzervanse. Finog su okusa. Okolo malo hrskavi, a unutra mekani od voća. Pravim ih na razne načine i svi su divni.
Na tepsiju, pa na papir za pečenje. Pokriti prozirnom folijom, pa poravnati sadržaj. Nožem sam izrezala kocke.
Rerna je već vrela, na 200 C.
U uljevak pokoji komadić feta sira.
Na dvije razine, obje tepsije, uz uključen ventilator.
Kolačić, koji je prava energetska pločica, pečem 15- tak minuta, a uljevak 5 min duže.
Izvadila iz rerne, pokrila stolnjakom, i otišla..
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo. Kako život?
Nema komentara:
Objavi komentar