Verziju ove pite s jabukama, već sam objavljivala.
Provjereno dobro prhko tijesto, s kojim pravim i štrudle, u ovom kolaču je jedna fina podloga i pokrivač za oba kremasta nadjeva.
Dakle, 250 gr oštrog i 250 gr glatkog brašna, prosijem sa praškom za pecivo. Prosijavanje brašnu daje prozračnost i nikad ne preskačem ovu fazu pripreme.
U sredini brašna napravim udubljenje u koje stavim 4 žumanjka. Bjelanke spremim na hladno.
Na sve naribam cijeli hladni maslac, pa dodam još 2 kašike vrhnja. Brzo umijesim tijesto. Suha masa mijeseći postane vrlo podatno tijesto. Jednu trećinu, u vrećici, spremim u zamrzivač, a ostatak u frižider.
Neka odstoji bar sat vremena.
Muškatnu tikvu od kilogram, narežem na komade slične veličine, zajedno s korom. Nalijem vodu i kuham dok ne omekša. Obično je to oko 15 min.
Ocijedim vodu i ogulim koru. Usitnim tikvu štapnim mikserom. Dodam pireu 5 kašika griza i 5 kašika šećera. Izmiješam i ostavim na stranu.
Bjelanjke miksam u čvrsti snijeg. Dodam im 100 gr šećera i 100 gr mljevenih oraha.
Uključim rernu na 180C.
Izmjerim papir za pečenje prema najvećoj tepsiji iz rerne. Izrežem ga. Na njemu razvaljam tijesto iz frižidera, posipajući papir s malo brašna.
Po tijesu rastanjim muškatnu tikvu.
Na nju namažem nadjev od oraha.
Po njemu naribam zaleđeno prhko tijesto.
Pečem 20 minuta.
Za to vrijeme sameljem šećer u prah.
Vreli kolač posipam šećerom iz cjedila za čaj. Fini prah se ravnomijerno rasporedi.
Kakav je okus?
Ako ne kažete da je kolač s tikvom, teško da će neko pogoditi od čega je. Jedan profinjeni okus kreme prelijepe boje. Hrskavost gornjeg sloja.
Ovaj kolač, od srca preporučujem!
U slast vam bilo!
Prhko tijesto se vrlo lako prenese u tepsiju, ako je razvaljano na papiru za pečenje. Donji sloj podnosi rezanje i krpanje. Ono što je jako važno, hladni je maslac.
Fil izgleda rijedak, ali griz će ga tokom pečenja stegnuti.
Fil od bjelanaca i oraha, stvoriće nakon pečenja jedan hrskavi sloj koji ovom kolaču daje poseban štih.
Gornji sloj prhkog tijesta ribam na istoj strani ribeža na kojoj usitnjavam jabuke.
Nema komentara:
Objavi komentar