Dobro je kuhala. Baš vrijedna žena.
Ali, ono što mi se posebno sviđalo, mala su jela, spremljena u porculanske i staklene zdjele s poklopcem, odložena u frižider.
Bilo je tu svakakvih ideja za brze obroke, u ono vrijeme kad bi dugo ostajala na poslu, pa je ručak kasnio, ili kao dobri, zasitni dodaci gablecu.
Salate svih vrsta, praktično iskorišteni ostaci jela od prethodnog dana u kojima smo svi uživali, odvraćali su pažnju od namirnica za sendviče.
Prihvatila sam puno tih malih jela i prigrlila ih kao svoja.
Uz odrastanje djece, i meni su takve ideje bile spas.
Ovo je jedna.
Iz dobre juneće juhe, ostao je komad krtog mesa. Možda 20 dkg u njemu. Tek male ostatke masnoće, otklonila sam, pa komad narezuckala na sitne komadiće. Dodala sam narezanu glavicu luka,malo češnjaka, 2 male konzerve graha, posolila, jače pobiberila, posula peršunovim lišćem i polila bućinim uljem.
Ako ga nemam, dobro je i maslinovo.
Fino salatu izmiješala, poravnala površinu i spremila u frižider.
Tako, hladna i ukusna, biće odličan obrok.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo.
Nema komentara:
Objavi komentar