nedjelja, 6. studenoga 2016.

HALVA S JABUKOVIM PEKMEZOM

Geni su čarobni!
Ono što sam gledala kod svoje majke, danas ja radim.
Sama u kuhinji, u večernjim satima. Znam da će mirisi privući ukućane, kao što su nekad nas...pa smo se svi skupljali uz nju, dok pravi halvu.
3 šoljice  za kafu, one od 2 dcl, šećera. Na njega 3 šoljice vode. Neka polako vrijuckaju.
U šerpu četvrtina maslaca, pa kad se otopi, na njega 3 šoljice brašna. Miješati dok ne promijeni boju, malo potamni. Tada ga obavezno maknuti u stranu i pažljivo, polako uliti vrelu tekućinu. Paziti ruke!
Vratiti na vatru i dodati šoljicu jabukovog pekmeza i šoljicu mljevenih oraha, pa miješati dok se sve ne sjedini. Ovaj put sam imala samo lješnjake. Začas samljeveni na mlin za kafu, odlično su začinili halvu.
Kašiku umakati u vodu i oblikovati zalogajčiće. Na tanjuru posuti štaubom..
Mali podsjetnik na poslasticu koja je ostavila traga u sjećanjima na bosansku tradiciju.
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar