subota, 5. studenoga 2016.

JUNETINA SA ŠALŠOM

Uz toplinu jeseni I sve ove boje što dugo zadržavaju poglede na sebi, jedna po jedna, javljaju se ideje za baš jesenske recepte.
Volim ići na tržnice. Sva sreća voli i moj muž, pa samo uzima  pune vrećice I cekere. Moj pomoćnik. Uvijek kaže kako u svojim pričama ne spominjem vodonošu..pa, eto..spomenuh ga..i još ću..
Sjetih se danas jedne smiješne priče koja miriše na jesen i dunje.
Vezana je za moju dragu tetku Jasnu. Odradila je ona dio velikog majčinskog posla prema meni.
Kuća na vrh Orašja, a nas dvoje, tek vjenčani, bijelim fićom, pa k njoj.
I tako, kafica, priča, ...kad veli ona ,, Imam domaćeg soka, al to više nije sok, niti znam šta ću s njim..,, i prsne u smijeh..
Nosi mali kanister. Pravila nešto od dunja, ostao sok. Kud će, šta će? Nema flaša. Nalije u kanister.
Ohladio se, stegnuo. Želirao.
Pun kanister nečeg finog, a ne možeš do toga. Miriše! Gledaš kroz otvor..i to je to..
Kako mi u Bosni po narodnom znamo reći ,, valjanje od smijeha,, .
Isprobavali, rješenja nema..
Dunjo moja!
Ma, da je bio najfiniji sok koji smo probali, ne bismo ga se sjećali s tolikim veseljem, kao ovog kojeg ne probasmo!

...ali, vratimo se kuhanju..
Malo vremena za samu pripremu jela jer se skupilo svega i svačega za odraditi. Zato sam se odlučila za dinstanu junetinu u šalši i domaću tjesteninu.
Ljetos sam šalšu skuhala, popakirala u plastične čaše od 5 dcl i zaledila.
Sada, kad svježeg paradajza nema, može se napraviti od konzerviranih pelata. Dobro ih ocijediti od soka, pa staviti na maslinovo ulje i udinstani luk. Pustiti da kuha dok se ne pretvori u fini saft. Začiniti solju, origanom i bosiljkom.
Domaća tjestenina, napravljena, u platnenom cekeru u špajzu.
Zato sam samo komad junetine od slabine, stavila u malo vode, tek da komad potopi do pola, i uključila na lagano.
Svako malo, pospremajući stan, onaj sam komad samo okrenula u šerpi. 
Kad je omekšala, voda ukuhala, dodala sam šalšu i pristavila vodu za tjesteninu.
Na svakih 100 gr po 1 litra vode. Zakuhala vodica, posolila je, pa spustila rezance.
Smanila vatru i pustila da vrijucka 8 minuta.
Ocijedila i servirala.
Nešto od dunja dobro bi došlo uz ovaj ručak.
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar