Volim jelima davati imena po ljudima od kojih sam dobila recept.
Pogača se pravi na vrlo jednostavan način.
500 gr glatkog brašna, kašika suhog kvasca, kašičica soli, kašičica šećera i 300 ml tople vode.
Zamijesila sam tijesto. Ostavila ga da nakvasa, pa prebacila u tepsiju br 30, na papir za pečenje, bez da sam ga dodatno premijesila. Mokrim rukama sam malo krajeve istanjila prema rubovima posude.
Još je kratko tijesto nadolazilo dok se rerna grijala na 200 C.
Tada sam ga narezala kao mrežicu, premazala razmućenim jajetom i posula lanenim sjemenkama.
Nakon 10 min, smanjila sam temperaturu na 180C i pekla još 20 minuta.
Preko svakog peciva, prevučem hladni maslac, tek toliko da dobije mekoću. Umotala pogaču u papir za pečenje, pa u krpu i čekala da se malo ohladi..
Ako se odlučite za pripremu,u slast Vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar