I dobro prođe nedjelja. Žamor mladosti! Smijeh! Jedni druge zezaju!
Mi cvatemo gledajući ih!
Umor od cjelojutarnjeg pravljenja pite, za svo vrijeme njihovog boravka, potpuno se povukao.
Javiće se on opet, kad odu.
Nije malo, zamijesiti jufke od 2 kg brašna, napraviti filove za sirnice, bureke i nasjeckati krompir za krompirušu. Svi su plehovi već bili oprani i uspravljeni kraj sudopera, a pite poredane kao vojska na nekoliko ovala. Mesa napekla. Graha, kraj njega, zapekla. Čorbe od svakakvog povrća nakuhala.
Uglavnom, prođe lijepa nedjelja. Ostade svega da ponesemo na posao nas petoro odraslih, za dva dana.
Ali..Nisam o tome htjela.
Kad se pravi pita s vučenim tijestom, znaju znalci, rubovi se jufki fino odrežu. Skupe se hrpice tih malih tjestanaca i dobro izrade u jednu novu jufčicu. Tako sam i ja od ovih pita u zvrkove i zvrčiče, n skupila jednu dobru jufku.
Lijepo ju namanula na malo brašna, rukom pouljila i stavila na tanjurić.
Sutradan nisam stigla, pa sam drugi dan to malo tijesto najprije zagijala na sobnoj temperaturi, a onda oklagijom dobro rastanjila, pa rukama razvukla na pola stola. Umutila sam 2 jaja, dodala vrhnja par kašika i polila po cijeloj površini. Srolala sam s obje strane, jedno prema drugom, pa tako dvije rolnice, bez razdvajanja, smotala u krug.
Za tako malu pitu neću uključivati rernu!
Dobro zagrijala teflon tavu i ispekla jajušu.
Jednom sam ju okrenula. Pustim da sklizne na veliki tanjur, pa poklopim tavom i okrenem.
Rekoše da je odlična. Meka ko duša!
Pouka! Ne bacati ostatke tijesta. Napraviti pitu ili jednostavno ispeći mlinac na rešetki od rerne.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Super ideja! Kad sledeci put budem razvlačila tijesto ( lokalni izraz :) ) necu baciti okrajke, probacu ovo
OdgovoriIzbrišiObavezno..Ove pitice su super, zaista. Ako je malo okrajaka, ja ih premijesim i samo spustim direktno na rešetku, vrele rerne. Brzo zarumene. Uz neki umak, kao mlinac, ...super..
Izbriši