Još jedan u nizu recepata za obroke pripremljene s minimalnom količinom masnoće i s osnovnim začinima.
U mesnici sam tražila 3 tanke teleće šnicle za pohanje. Mesar ih je provukao kroz spravicu koja cijeli komad probode sitnim nožićima. Tako prereže svaku moguću žilicu.
Na tržnici sam kupila vezicu mlade blitve. Tanki, mladi listići. Biće gotovi za par minuta.
Meso raširila na papiru u kojem je bilo umotano. Posula brašnom. Okrenula par puta. Manje jedan tanjur za pranje.
Blitvi odstranila stapkice, pa ju oprala pod tekućom vodom. Nikakvo namakanje povrća ne dolazi u obzir.
Voda u šerpi zavrila. Dodam kašičicu soli i spustim blitvu. Da bi zadržala boju, ne poklapam.
U isto vrijeme grijem tavu za šnicle. Na njoj kašika ulja.
Samo malo umutim jedno jaje i umočim šnicle u njega. Na ulje. Vatra umjerena. Pečem s jedne, pa s druge strane. Jednom okrenem.
Par krompirića na kocke i u hladnu vodu.
Blitva kuhala 2 minute. Ocijedim listove i na daščici ih sitno isjeckam.
Kašičica ulja u šerpu. Na nju usitnjeno čeno češnjaka. Nek zamiriše. Na njega kašika brašna. Samo promiješam i odmah dodam blitvu.
Miješam i podlijevam mlijekom do gustoće koju želim.
Neka kuha par minuta. Malo soli među prstima. Gotovo.
Šnicle okrenula. Ulje im ne fali.
Krompir gotov. Propasiram ga, posolim i podlijem mlijekom do fine gustoće. Maslac ne stavim.
U tanjur jedno po jedno. Zadnja vrela šnicla. Miriše domaća hrana!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Ništa lepše...
OdgovoriIzbrišiPozdrav mojoj Kati!
Izbriši