Odavno ne kupujem žitarice koje su pakirane u kombinacijama sa orašastim i suhim voćem. Preslatke mi! Sasvim sam sigurna da tu ima dodanih aroma i sladila.
Sama kupim. Sama kuham i pripremim!
Sinoć sam jednu šolju heljde namočila u vodu i ostavila da upija. Ne kuham ju.
Istu šolju ječma, prelila vodom i skuhala. Kad se zrno raspukne i mekano je, isključim. Višak vode odlijem. Ove ću žitarice imati za dva dana. Spremim ih obavezno u frižider.
Jutros, pola posla gotovo. Dodajem ono što imam, ali su moje nabave hrane uvijek okrenute i ovim obrocima. Zato imam samljevenog zrna lana, muž melje svako malo, pa spremi u malu staklenu teglicu, ćurekota, chia sjemenki, cejlonskog cimeta, dobrog domaćeg meda, ovaj put od metvice, i voća. Danas sam imala samo banane.
Ko smije jesti sirovo, u zdjelicu doda orah, badem ili koji lješnjak, ovisi šta imamo.
Žitarice za doručak, čas - posla!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar