četvrtak, 29. prosinca 2016.

FILETI ALJAŠKE KOLJE ,, A LA BAKALAR,,

Uz našu zgradu, mala kvartovska tržica. U njoj, sve što treba. I kruhova, i mesa, ribe, povrća, i kolača, ćevapa, mjesta za popiti kavicu, kupiti voljenoj cvijeće....
I baš danas ribarnica ne radi.
U dućanu, samo zaleđene.
Izbor fileta, zaista mi je posljednji izbor. Kilogram ribe u pakiranju, na kraju je pola kilograma ribe. Puna vode, pa kažem da je posljednji put na mom stolu.
Detalj, na koji valja obratiti pažnju, jest izgled fileta. Vrećica mora biti prozirna, da se vidi boja. Potpuno bijela, znak je da se kroz transport nije odleđivala. Sivkaste, ne kupujte!
Aljaška kolja, uz sve informacije, velika nepoznanica. Riba sjevernih mora, slična osliću. Kažu da se od nje pripremaju brzi obroci i prodaju na cesti. Od boljih dijelova fileti, od lošijih, riblji štapići.
Nema do friške ribe, ali danas, šta se može!!??
....idemo u kuhinju...
Recept ,,a la bakalar,, koristim za pripremu oslića. Danas sa aljaškom koljom.
Filete sam odledila, kako bi se voda odvojila.
Na maslinovo ulje, stavila par čena češnjaka i okrenula da puste miris, pa dodala grančicu ružmarina.
Na to, ribu. Polako se pekla, više dinstala. Samo sam je posolila i pobiberila.
U drugoj posudi, kuhale su se ploške krompira.
Nakon 10 min, riba je gotova. Umiješala sam krompir i posula sjeckanim peršunom.
Ako se odlučite za kupovinu ribljih fileta, isprobajte ovaj recept!
U slast Vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar