Prigrlila sam heljdu!
Nedjelja, ko nedjelja! Malo usporena!
Što planirala, to napravila!
U zdjeli kilogram bijelog brašna, 250 gr heljdinog i 100 gr cjelovitog brašna s mlina.
Grijanje ugašeno, ali se na šporetu kuhala juha, pire krompir, sos od paradajza, pa prostor topao, pretopao.
Zato sam na ovu količinu brašna stavila samo jedan svježi kvasac, kašičicu šećera i prelila toplim mlijekom da počne kvasati.
Čim je zapjenio, u brašno sam stavila kašiku soli i zamijesila tijesto ostatkom mlijeka. Dobro ga namanula, poklopila i primakla šporetu.
Kad je uduplao zapreminu, premijesila sam ga i na pobrašnjenoj površini, podijelila na 3 dijela. Od svakoh obilovala štrucu i stavila je u kalup za kruh. Uvijek pečem na papiru jer se kalupi tako lakše operu.
Pustila sam da još nadolaze. Tada, svaki skalpelom prerezala po duljini i stavila u vrelu rernu. 15 min na 200C i 45 na 180C.
Vruće kruhove umotala u čist stolnjak i uspravila da se hlade.
Za večeru, kruška friškoh heljdinog kruha i malo jabukovog pekmeza domaćeg.
Iz Srebrenice, poseban!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar