Baš sam ih danas htjela zelene!
Boja je od koprive. Prelivena vrelom vodom, sitno isjeckana, čekala je da se sjedini s tijestom.
Za njega sam skuhala krompir, propasirala ga u pire, pa malo ohladila. Mikserom sam umiješala 1 jaje, soli, pa dodala malo griza i koprivu. Zatim sam polako posipala OŠTRO brašno i mijesila.
Nema mjere količine, jer njoke radim od oka, ali gotovo tijesto mora biti elastično i pod rukom se ne smije lijepiti.
Razdijelim ga na jednake dijelove, pa formiram valjčiće. Režem na male komade koje oblikujem u njoke. Tek na tacni, svaki malo zarežem nožem da bi se u naboru zadržavao saft s kojim se njoke jedu.
Kuham u par tura u puno vode. Ne pretrpam posudu. Kad isplivaju, ostavim da vrijuckaju još 5-6 minuta. Volim biti sigurna da su kuhane.
Najprije ih malo ocijedim u cjedilu, pa prebacim u zdjelu ili veliki tanjur.
Ovaj put uz gulaš, ali i sa puno drugih umaka, njoke su prefin zalogaj!
Ako se odlučite na pripremu, u slast Vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar